Απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρο προσφύγων στο Κεντ της Αγγλίας

Απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρο προσφύγων στο Κεντ της Αγγλίας

Εκατοντάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από κέντρο κράτησης στο Κεντ εξαιτίας ανησυχιών για τις υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες φιλοξενίας τους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκατοντάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από κέντρο κράτησης στο Κεντ εξαιτίας ανησυχιών για τις υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες φιλοξενίας τους. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, Ρόμπερτ Τζένρικ, ανέφερε ότι ο αριθμός προσφύγων στο κέντρο ταυτοποίησης του Μάνστον είχε μειωθεί σημαντικά την Τρίτη, με ακόμη περισσότερους αιτούντες άσυλο να αναμένεται να εγκατασταθούν σε νέους χώρους φιλοξενίας εντός των προσεχών ωρών.

Ο συνωστισμός στο κέντρο του Μάνστον ήταν τέτοιος, που ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τις συνθήκες «παραβίαση των κανόνων ανθρώπινης διαβίωσης» για τους 4.000 φιλοξενουμένους. Δύο λεωφορεία με αδιαφανή τζάμια εγκατέλειψαν χθες το κέντρο, ενώ ένα ακόμη έφθασε στο σημείο για να παραλάβει πρόσφυγες για μετεγκατάσταση. «Χάρη στη σκληρή δουλειά και στον επαγγελματισμό του υπουργείου Εσωτερικών και του προσωπικού της συνοριακής αστυνομίας, του στρατού και των εργολάβων μας, έχουμε επιτύχει σοβαρή πρόοδο. Εφόσον δεν δεχθούμε σημαντικά αυξημένο αριθμό αφίξεων με μικρά σκάφη μέσω της Μάγχης τις ερχόμενες ημέρες, εκτιμώ πως ο αριθμός φιλοξενουμένων στο κέντρο του Μάνστον θα μειωθεί γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.

Οι εγκαταστάσεις του Μάνστον στον νομό του Κεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, που εγκαινιάσθηκαν τον Ιανουάριο, ήταν σχεδιασμένες για τη φιλοξενία 1.600 ανθρώπων για ένα 24ωρο το πολύ, προτού αυτοί προωθηθούν σε μόνιμα κέντρα φιλοξενίας και ταυτοποίησης. Στην πραγματικότητα, το κέντρο του Μάνστον έγινε τόπος μόνιμης στέγασης προσφύγων, με μεγάλο αριθμό από αυτούς να κοιμούνται στο έδαφος χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις υγειονομικοί κανόνες. Σε ανακοίνωσή του, ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι «τα σοβαρά προβλήματα στο Μάνστον είναι ενδεικτικά της κρίσης που πλήττει το σύστημα χορήγησης ασύλου».

Μερική αποσυμφόρηση με τη μετεγκατάσταση σε νέους χώρους – Κριτική στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας.

«Είμαστε φιλόξενοι»

Ο Αλεξ Φρέιζερ, στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού, είπε στην εφημερίδα The Guardian: «Η χώρα μας είχε υπερήφανη και μακρά ιστορία φιλοξενίας και προστασίας όσων δραπέτευαν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Δεν έχει σημασία πώς βρέθηκες εδώ, όλοι αξίζουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη αφού βρεθούν στις ακτές μας». Σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει φέτος τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ότι η Βρετανία θα παραμείνει «φιλόξενος τόπος».

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέβερμαν αντιμετώπισε κατηγορίες την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων για την πρωτοβουλία της να εμποδίσει τη μεταστέγαση προσφύγων του Μάνστον σε ξενοδοχεία του Κεντ, αγνοώντας την άποψη νομικών συμβούλων του υπουργείου, οι οποίοι επισήμαναν ότι η διακοπή της διαδικασίας ταυτοποίησης ήταν παράνομη. Οι καθυστερήσεις στην πιστοποίηση επιτρέπουν στους πρόσφυγες να καταθέσουν αγωγές κατά του βρετανικού κράτους, ζητώντας αποζημίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT