Με σημαία τη Δημοκρατία η ομιλία Μπάιντεν

Με σημαία τη Δημοκρατία η ομιλία Μπάιντεν

Η υποστηριζόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφια κυβερνήτης της Αριζόνας, Κάρι Λέικ, αστειεύθηκε για τη βίαιη επίθεση εναντίον του Πολ Πελόζι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κινδύνους που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα στις ΗΠΑ επρόκειτο να αφιερώσει την ομιλία του στον σιδηροδρομικό σταθμό Union της Ουάσιγκτον, νωρίς σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους προς τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος, μόλις μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να καταδείξει με σαφήνεια ποιο είναι ακριβώς το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται στον κίνδυνο για τη δημοκρατία τονίζοντας ότι «βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο». Ιδιαίτερα μετά την επίθεση κατά του συζύγου της πρόεδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ο Μπάιντεν έκρινε αναγκαίο να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και αυτούς που εγκυμονεί η αυξημένη πιθανότητα εκλογής Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που εξακολουθούν να αρνούνται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Κυρίαρχη απειλή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ήλπιζαν ότι στην καταληκτική ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος θα επέλεγε να αναφερθεί σε πιο πρακτικά θέματα που απασχολούν το εκλογικό σώμα, όπως η κατάσταση της οικονομίας και η πορεία του πληθωρισμού. Κατέστη, ωστόσο, προφανές ότι δεν θα μπορούσε να παραβλέψει τις σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας που συνιστούν την κυρίαρχη απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, καθώς νομιμοποιούν την πολιτική βία.

Σε μία άλλη εξέλιξη που αποδεικνύει τη νομιμοποίηση της βίας από τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, η υποστηριζόμενη από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφια κυβερνήτης της Αριζόνας, Κάρι Λέικ, δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευθεί για τη βίαιη επίθεση εναντίον του Πολ Πελόζι, καθιστώντας τη αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια ομιλίας της στις αρχές της εβδομάδας.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την Κάρι Λέικ «νέο Τραμπ με τακούνια». Δημοσίευμα της Washington Post πριν από μερικούς μήνες επισήμανε ότι η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων είναι κάτι περισσότερο από αυτό, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που όμως διαθέτει άριστη γνώση χειρισμού των ΜΜΕ.

Οι Δημοκρατικοί, αναφέρει το δημοσίευμα, βλέπουν μια υπαρξιακή απειλή στην υποψηφιότητά της λόγω των ακραίων θέσεών της σε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό και το δικαίωμα στην άμβλωση. Δεν χάνει, άλλωστε, ευκαιρία να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των πρώην συναδέλφων της, χαρακτηρίζοντας τα ΜΜΕ ανήθικα και διεφθαρμένα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT