Μέτρα στήριξης στη Γερμανία

Μηνιαία κάρτα 49 ευρώ για απεριόριστες διαδρομές με όλες τις αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες στα 16 κρατίδια της χώρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σαράντα εννέα ευρώ θα κοστίζει σύντομα η κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλες τις αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες της Γερμανίας. Το μέτρο διαδέχεται το εξαιρετικά επιτυχημένο εισιτήριο των 9 ευρώ που ίσχυσε τους καλοκαιρινούς μήνες και χρησιμοποιήθηκε από εκατομμύρια Γερμανούς.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου συμφώνησε με τις κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων για την από κοινού χρηματοδότηση της κάρτας των 49 ευρώ, έπειτα από μήνες διαφωνιών για την κατανομή των βαρών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια θα καταβάλουν από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το Βερολίνο θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την ενίσχυση των υποδομών των μέσων μεταφοράς.

Η πόλη του Βερολίνου έχει διατηρήσει τη μηνιαία κάρτα των 9 ευρώ για τους φτωχότερους κατοίκους, μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε το μέτρο για την κοινωνική ένταξή τους, ενώ η κάρτα για τους υπόλοιπους χρήστες κοστίζει 29 ευρώ. Ομως για τους κατοίκους των περισσότερων άλλων πόλεων η κάρτα των 49 ευρώ είναι συμφέρουσα. Ενδεικτικά, στις κεντρικές ζώνες του Αμβούργου η μηνιαία κάρτα σήμερα κοστίζει 94 ευρώ και η κάρτα για το σύνολο του δικτύου 215 ευρώ, ενώ για όσους ζουν σε μια πόλη και δουλεύουν σε μια γειτονική, π.χ. από την Κολωνία στο Ντίσελντορφ, η μηνιαία κάρτα κοστίζει 241 ευρώ.

Οι Αρχές αναμένουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει μερίδα οδηγών Ι.Χ. να επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ευνοϊκές συνέπειες για την εξοικονόμηση καυσίμων και το περιβάλλον. Το ερώτημα είναι αν το σύστημα μεταφορών θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην επιπλέον ζήτηση. Η εμπειρία από την εφαρμογή του εισιτηρίου των 9 ευρώ έδειξε ότι ακόμη και στη Γερμανία το δίκτυο των μέσων μεταφοράς ήταν εντελώς απροετοίμαστο για τις ορδές επιβατών που επωφελήθηκαν από τις χαμηλές τιμές. Η ένωση επιβατών VCD υποστηρίζει ότι προκειμένου να αρθεί το δίκτυο στο ύψος των αναγκών, απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ετησίως, δεκαπέντε φορές περισσότερη από το 1 δισ. επιπλέον που υποσχέθηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πλαφόν σε ρεύμα, αέριο

Στα μέτρα που αποφασίστηκαν την Τετάρτη περιλαμβάνεται και το πλαφόν στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Η συμφωνία για το φυσικό αέριο προξένησε αντιδράσεις καταναλωτών, καθώς θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο, αφήνοντάς τους απροστάτευτους κατά τους πρώτους χειμερινούς μήνες. Το πλαφόν των 12 λεπτών/κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο και 9,5 λεπτών/κιλοβατώρα για την τηλεθέρμανση δεν θα ισχύει για το σύνολο του λογαριασμού, αλλά μόνο για το 80% των ιστορικών καταναλώσεων. Ως προς το κόστος του ρεύματος, το πλαφόν θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και η μέγιστη χρέωση θα είναι 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT