Ερντογάν: Συμφωνία με Πούτιν για δωρεάν σιτηρά στην Αφρική

Ερντογάν: Συμφωνία με Πούτιν για δωρεάν σιτηρά στην Αφρική

Προτεραιότητα της Άγκυρας οι αφρικανικές χώρες με συμπαγή μουσουλμανικό πληθυσμό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τα σιτηρά που αποστέλλονται στο πλαίσιο της εξαγωγικής συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να πηγαίνουν δωρεάν στις φτωχές αφρικανικές χώρες.

Ο κ. Ερντογάν έκανε το σχόλιο σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη αφού η Μόσχα επανέλαβε την Τετάρτη τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα πλοία σιτηρών θα φτάσουν σε όλες τις χώρες που έχουν ανάγκη, ειδικά στη Σομαλία, το Τζιμπουτί και το Σουδάν, που παλεύουν με μια σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«”Ας στείλουμε τα σιτηρά στις υπανάπτυκτες χώρες δωρεάν”, μου είπε ο Πούτιν. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τα σιτηρά στην Ουκρανία να πηγαίνουν στις υπανάπτυκτες χώρες», πρόσθεσε.

«Ως η μεγαλύτερη χώρα δωρητής στον κόσμο σύμφωνα με το εθνικό εισόδημα, καταλήξαμε σε μια συνεννόηση και την αναπτύσσουμε έτσι ώστε ο διάδρομος των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα να ωφελήσει περισσότερο, ιδίως αυτούς στην Αφρική», είπε στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: Reuters, NTV

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT