Εκρηξη ρατσισμού από Γάλλο βουλευτή

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, πλην της Ακροδεξιάς, προκάλεσε η απροσχημάτιστα ρατσιστική συμπεριφορά βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, πλην της Ακροδεξιάς, προκάλεσε η απροσχημάτιστα ρατσιστική συμπεριφορά βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Την ώρα που ο μαύρος βουλευτής Καρλός Μαρτέν Μπιλονγκό, ο οποίος ανήκει στον αριστερό συνασπισμό Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ανέπτυσσε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο ακροδεξιός συνάδελφός του Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς, του φώναξε «να γυρίσετε πίσω στην Αφρική». Προκλήθηκε πανδαιμόνιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση, ενώ διαδήλωση συμπαράστασης στον Μπιλονγκό πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι. Χθες το απόγευμα η γαλλική Εθνοσυνέλευση επέβαλε την ποινή της δεκαπενθήμερης αποβολής από τις εργασίες της στον παρεκτραπέντα βουλευτή. Την απόφαση υιοθέτησε με ομοφωνία το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.

Με εξαίρεση την Ακροδεξιά, το σύνολο του γαλλικού πολιτικού κόσμου καυτηρίασε το επεισόδιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν ένιωσε σοκαρισμένος από όσα εκστόμισε ο βουλευτής της Λεπέν, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του «απαράδεκτα, είτε λέγονται εντός είτε εκτός Βουλής».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στη δημοκρατία μας» και προανήγγειλε κυρώσεις κατά του Ντε Φουρνάς. Την επιβολή της πιο αυστηρής τιμωρίας ζήτησε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού.

Ακροδεξιός πολιτικός κάλεσε μέσα στην Εθνοσυνέλευση μαύρο συνάδελφό του της Αριστεράς «να γυρίσει πίσω στην Αφρική».

Από την πλευρά της, η Λεπέν προσπάθησε να θολώσει τα νερά, υποστηρίζοντας μέσω Twitter ότι ο Ντε Φουρνάς δεν απευθυνόταν στον Μπιλονγκό, αλλά αναφερόταν στους μετανάστες που μεταφέρονται με πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και δεν θα εξαπατήσει τους Γάλλους».

Αποχωρεί η Λεπέν

Σήμερα ο Εθνικός Συναγερμός οργανώνει συνέδριο με αντικείμενο την εκλογή νέου αρχηγού, αφού η Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να αποχωρήσει από το αξίωμα, ύστερα από 11 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος. Το ακροδεξιό κόμμα, που προηγουμένως λεγόταν Εθνικό Μέτωπο, ιδρύθηκε από τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν, ο οποίος διατήρησε το ηγετικό του αξίωμα επί 40 χρόνια.

Για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα, ο αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς δεν θα ονομάζεται Λεπέν. Θεωρείται βέβαιο ότι την αρχηγία θα αναλάβει ο μόλις 27 ετών Ζορντάν Μπαρντελά, ευρωβουλευτής και προστατευόμενος της Μαρίν Λεπέν, που εύχεται διακαώς να τη δει να διεκδικεί εκ νέου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT