Ουκρανία: Με χορό και πίστη στη νίκη, αντιμετωπίζουν τις διακοπές ρεύματος

Ουκρανία: Με χορό και πίστη στη νίκη, αντιμετωπίζουν τις διακοπές ρεύματος

Με χορό στο σκοτάδι αντιμετωπίζουν τις διακοπές ρεύματος: «Δεν πρόκειται να σταματήσω να χορεύω, γιατί πραγματικά μας σώζει»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν του συνεχιζόμενου πολέμου, οι Ουκρανοί –κατά μήκος της χώρας- έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα ακόμα πιεστικό πρόβλημα: Εδώ και εβδομάδες, οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς, καθώς οι Ρώσοι έχουν πλήξει τουλάχιστον το 1/3 των ενεργειακών υποδομών προκειμένου να κάμψουν το ηθικό τους.

Οι Ουκρανοί έχουν κληθεί να μειώσουν το κατά δύναμιν την κατανάλωση της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα οφείλουν να προσαρμόσουν μέρος της ζωής τους στο σκοτάδι. Κατά κυριολεξία.

Το BBC έχει ρεπορτάζ από τη ζωή στην Κρεμεντσούκ, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μπλακ άουτ κάθε δύο ώρες. Κι όμως, διαπιστώνει το βρετανικό μέσο, είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι πιο αδύναμη λόγω των διακοπών ρεύματος», λέει η 12χρονη Ουλιάνα. Καθισμένη δίπλα στους γονείς της στο σκοτεινό τους διαμέρισμα, δεν έχει αυταπάτες – ξέρει το λόγο για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μέρη που δεν μπορεί να φτάσει καταστρέφοντας τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Εκτιμάται ότι 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές ρεύματος. Ορισμένες είναι προγραμματισμένες, άλλες όχι – οι πάροχοι ενέργειας προσπαθούν να προχωρήσουν σε άμεσες επισκευές και να εξοικονομήσουν ενέργεια.   

Στο Κρεμεντσούκ, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το σήμα του κινητού τηλεφώνου είναι αδύναμο και η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορισμένη, κάτι που σημαίνει ότι η Ουλιάνα δεν μπορεί να αναζητήσει όσα δεν καταλαβαίνει στο σχολείο.

«Όλοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και δεν λειτουργεί το ρεύμα», λέει ο πατέρας της Ολεξάντρ και συμπληρώνει: «Οι Ρώσοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας εξοργίσουν τόσο ώστε να μην θέλουμε να μείνει κανένας Ρώσος στρατιώτης στο έδαφος της Ουκρανίας». Η σύζυγός του, Άλα, συμφωνεί: «Αν υποκύψουμε, ποιος θα σώσει τη χώρα;».

Το BBC σημειώνει ότι το σκοτάδι που περιβάλλει το σπίτι τους συμβολίζει τον αγώνα της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο συνήθως βαρύς χειμώνας.

Στο φως της ημέρας, είναι η ώρα του παιχνιδιού στον παιδικό σταθμό της Χάνα Αντιγιέκνο. Μερικά από τα παιδιά κοιτάζουν με ενδιαφέρον το τελευταίο τους παιχνίδι: μια ολοκαίνουργια γεννήτρια. Δεν επιτρέπεται να την αγγίξουν ωστόσο.

Το νηπιαγωγείο μένει χωρίς ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας μετά από πυραυλικό πλήγμα στις 10 Οκτωβρίου.

Τα μπλακ άουτ συχνά συμπίπτουν με τον ήχο της σειρήνας που προειδοποιεί για επικείμενη αεροπορική επιδρομή. «Είναι πολύ δύσκολο να κάθεσαι με παιδιά στο υπόγειο, ακόμα και με φακούς», εξηγεί η Χάνα, επισημαίνοντας με ανακούφιση ότι λόγω της ηλικίας τους, συνηθίζουν πιο εύκολα αυτή την κατάσταση.

Πολλά από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται συνεχή φροντίδα και επίβλεψη. Η Χάνα παραδέχεται ότι στο σκοτάδι -χωρίς ρεύμα ή νερό-, όλο αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. 

Μολονότι βιώνει τη σφοδρή πίεση που ασκεί η Ρωσία στους Ουκρανούς, η επιθυμία της για νίκη δεν έχει εξασθενίσει. «Η περιουσία της οικογένειάς μου αφαιρέθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση. Θεωρώ τη Ρωσία διάδοχο αυτού του συστήματος», λέει χαμογελώντας.

Το BBC τονίζει ότι εκτός από την προφανή θλίψη, υπάρχει μια διάθεση στους πολίτες να αψηφήσουν τις δυσκολίες – το νιώθεις στον αέρα του Κρεμεντσούκ.

Υπό τον φωτισμό του κινητού της τηλεφώνου, η Γιάννα Πετρόβα διδάσκει το βραδινό της μάθημα σάλσα. Στο κτήριο υπάρχει διακοπή ρεύματος κάθε δύο ώρες, αλλά το μάθημα συνεχίζεται. Το βρετανικό ΜΜΕ σχολιάζει ότι, παρακολουθώντας την ομάδα της να μαθαίνει τα βασικά χορευτικά  βήματα, παίρνεις ανάσα και ξεχνάς -έστω παροδικά- τον πόλεμο.

«Φυσικά, είναι αγχωτικό για τους ανθρώπους, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο με θετικό τρόπο», λέει η Γιάννα και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να σταματήσω να χορεύω, γιατί πραγματικά μας σώζει». 

Αυτή η διάθεση υπάρχει σε όλες πόλεις που επισκέφθηκαν οι ρεπόρτερ του BBC, που υπογραμμίζουν ότι ούτε ένα άτομο δεν έχει δηλώσει πρόθυμο να συμβιβαστεί για ένα ταχύτερο τέλος αυτού του πολέμου. «Υπάρχει μια σχεδόν άνευ όρων πίστη ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει. Είναι μια αποφασιστικότητα που θα πρέπει να συνεχίσουν να αξιοποιούν τους επόμενους μήνες», καταλήγει το BBC.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT