Ουκρανία: Πιέσεις στον Ζελένσκι να διαπραγματευθεί – «Εγκαταλείψτε το Κίεβο», συνιστά ο δήμαρχος

Ουκρανία: Πιέσεις στον Ζελένσκι να διαπραγματευθεί – «Εγκαταλείψτε το Κίεβο», συνιστά ο δήμαρχος

Δύσκολος και σκληρός χειμώνας με αγώνα δρόμου για την επισκευή των δικτύων ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό προειδοποίησε χθες τους 3 εκατομμύρια κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας ότι μπορεί να χρειαστεί να την εγκαταλείψουν, καθώς ο αγώνας δρόμου για την επισκευή των δικτύων ηλεκτροδότησης και παροχής αερίου ενόψει του σκληρού ουκρανικού χειμώνα είναι δύσκολος. Μετά την ουκρανική επίθεση της 8ης Οκτωβρίου στη γέφυρα Κερτς, που αποτέλεσε ευθεία αμφισβήτηση του ρωσικού ελέγχου επί της χερσονήσου της Κριμαίας, η Ρωσία βομβαρδίζει κάθε Δευτέρα το Κίεβο.

Η χθεσινή Δευτέρα ήταν, κατ’ εξαίρεση, ήσυχη, με τους Ουκρανούς να εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει μεγάλο μέρος του αποθέματος πυραύλων τύπου Ισκαντέρ που χρησιμοποιεί για εξ αποστάσεως πλήγματα. Αλλά οι συνέπειες των βομβαρδισμών έως τώρα είναι δραματικές. Χθες η ουκρανική πρωτεύουσα υπέστη ακόμη μία πολύωρη προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες επισκευής των υποδομών του δικτύου. «Αν έχετε συγγενείς έξω από το Κίεβο, όπου υπάρχουν υδροδότηση, φούρνος και θέρμανση, παρακαλώ εξετάστε το ενδεχόμενο να μείνετε εκεί για κάποιο διάστημα», είπε χθες ο Κλιτσκό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στη Βρετανία Βαντίμ Πριστάικο, στην επόμενη φάση των εχθροπραξιών η Ουκρανία ανησυχεί περισσότερο για τα ιρανικά drones που συγκεντρώνει η Ρωσία στη Λευκορωσία. «Είναι φθηνά, επιτίθενται κατά σμήνη και η κατάρριψή τους είναι πολύ δύσκολη», είπε ο πρέσβης, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις κατά του Ιράν. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη εθνικοποίηση πέντε βιομηχανιών που χρησιμεύουν στην πολεμική προσπάθεια, ενώ καλωσόρισε την άφιξη αντιαεροπορικών συστημάτων νέου τύπου (NASAMS και Aspide) από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και την Ισπανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει την Ουκρανία να εμφανιστεί δεκτική σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, έστω και για τα μάτια του κόσμου.

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση υπογράμμισε χθες ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα αν δεν αλλάξει η ηγεσία του Κρεμλίνου, καθώς δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει το Κίεβο να εμφανιστεί δεκτικό σε διαπραγμάτευση, έστω και για τα μάτια του κόσμου. «Η ενθάρρυνση δεν έχει στόχο να ωθήσει την Ουκρανία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά να τη βοηθήσει να διατηρήσει το ηθικό πλεονέκτημα στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης», ανέφερε η εφημερίδα. Οι χειρισμοί αυτοί υπαγορεύoνται από την προϊούσα κόπωση της κοινής γνώμης και την ανησυχία ότι αυτή θα ενταθεί όσο γίνονται αισθητές οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου στις δυτικές κοινωνίες.

Ουκρανία: Πιέσεις στον Ζελένσκι να διαπραγματευθεί – «Εγκαταλείψτε το Κίεβο», συνιστά ο δήμαρχος-1
Ουκρανοί στρατιώτες αποχαιρετούν με πυροβολισμούς στον αέρα συμπολεμιστές τους που χάθηκαν στη μάχη, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. [Ivor Prickett / The New York Times]

Σε κάθε περίπτωση, επαφές που να προετοιμάζουν το έδαφος για μια διαπραγμάτευση που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Οι μόνες επαφές που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, αφορούσαν την αποφυγή ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που δεν διαψεύσθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Πατρούσεφ και τον Ρώσο σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ. Σκοπός των επαφών ήταν να υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί κάποια παρεξήγηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε το δημοσίευμα, αλλά ούτε και την πληροφορία σύμφωνα με την οποία Ρώσοι στρατιώτες με πολιτικά έχουν μετακομίσει σε σπίτια στην πόλη της Χερσώνας και ετοιμάζουν παγίδες για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, που κρατάει πολιτικές ισορροπίες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, παρομοίασε τη μελλοντική μάχη της Χερσώνας με τη μάχη του Στάλινγκραντ. «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος από τον τωρινό, γιατί έχουμε μπροστά μας την αποφασιστική μάχη του πολέμου, τη μάχη της Χερσώνας, στην οποία και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν χιλιάδες τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και πυροβολικό. Η Δύση πιστεύει ότι θα καταστρέψει τη Ρωσία, η Ρωσία πιστεύει ότι θα διατηρήσει τα αρχικά κέρδη της και θα τελειώσει τον πόλεμο και αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα παντού», είπε ο Βούτσιτς στο ρωσικό πρακτορείο Tass.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT