ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Ο πόλεμος των «Πατριωτών του Γκρίνουιτς»

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Ο πόλεμος των «Πατριωτών του Γκρίνουιτς»

Οι υπερσυντηρητικοί ξεκίνησαν ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον κάθε κομματικού στελέχους που δεν θεωρούσε τον Ντόναλντ Τραμπ ικανό για τον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους, μάλιστα, ότι είναι «μόνο κατ’ όνομα Ρεπουμπλικανοί»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι, το σχολείο τoυ Γκρίνουιτς, στο Κονέκτικατ, έστειλε προσκλήσεις για μία εκδήλωση το φθινόπωρο. Θέλοντας να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του στη συμπερίληψη, στην πρόσκληση αναγραφόταν ότι είναι ευπρόσδεκτες οικογένειες που προσδιορίζονται ως «αφροαμερικανικές, ασιατικές, ισπανόφωνες, από τη Μέση Ανατολή, πολυφυλετικές» κ.ά. Αυτή η διατύπωση προκάλεσε συναγερμό στη Ρεπουμπλικανική Δημοτική Επιτροπή, που διατύπωσε την άποψη ότι δεν συμπεριλαμβάνεται μία κοινωνική ομάδα. «Αναφέρεται, περίπου, κάθε κοινωνική ομάδα εκτός από τους λευκούς. Ηταν, άραγε, αυτό ηθελημένο;», αναρωτήθηκε στον λογαριασμό της στο Instagram η επιτροπή. «Με αυτόν τον τρόπο φέρνετε τον κόσμο κοντά; Συμπερίληψη…». Η επικεφαλής του ιδιωτικού σχολείου απάντησε ότι το σχολείο ήθελε απλώς να δείξει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην εκδήλωση. Οι Ρεπουμπλικανοί, βέβαια, άδραξαν την ευκαιρία για να θριαμβολογήσουν ότι κατάφεραν μία ακόμη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποδεικνύοντας στην κοινότητα τι ακριβώς είναι η συμπερίληψη.

Ο πολιτισμικός πόλεμος, αναμφίβολα, θα άγγιζε κάποια στιγμή και το μικρό Γκρίνουιτς. Ποιος, όμως, θα περίμενε ότι το πρώτο βόλι θα έριχνε μια ομάδα ακολούθων του Ντόναλντ Τραμπ, που κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της επιτροπής, σε μια πόλη που υπήρξε προπύργιο των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, όπως ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Σήμερα οι πολίτες διερωτώνται ποιοι είναι οι Ρεπουμπλικανοί του Γκρίνουιτς και τι απέγιναν οι παραδοσιακοί εκπρόσωποι του κόμματος. Η απάντηση είναι απλή: Ανήκουν σε μια μικρή, καλά οργανωμένη ομάδα, που εφαρμόζει τη «στρατηγική της γειτονιάς», την οποία εμπνεύστηκε ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Στόχος της, η ανατροπή του τοπικού πολιτικού κατεστημένου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ομοϊδεάτες Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, ώστε μια ημέρα να διαφεντεύουν το μέλλον της χώρας. Βέβαια, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί στην πόλη φοβούνται ότι το κόμμα θα κάνει τόσο ακραία δεξιά στροφή που τελικά θα αυτοκαταστραφεί. Γι’ αυτούς ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ο απρόβλεπτος θείος που θα μετατρέψει το οικογενειακό μπάρμπεκιου σε πύρινη λαίλαπα. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν τον καταγγέλλουν αλλά τηρούν τις αποστάσεις τους.

Το Γκρίνουιτς είναι μια μικρή πολυπολιτισμική πόλη 63.000 κατοίκων, που δεν είναι πλέον προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο πρόεδρος Τραμπ, άλλωστε, κατατροπώθηκε εδώ από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ακόμη και σήμερα, οργανώσεις όπως η Ρεπουμπλικανική Δημοτική Επιτροπή είναι περισσότερο φορείς ματαιοδοξίας παρά εξουσίας και ισχύος. Ομως αυτοί αποφασίζουν ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη σχολική επιτροπή, το δημοτικό συμβούλιο και την πολιτειακή βουλή, προκειμένου να εξακοντιστεί σε σημαντικότερα αξιώματα. Συνήθως οι συνεδριάσεις της δεν προσελκύουν παρά ελαχίστους. Ομως δύο παγωμένα βράδια του Ιανουαρίου συνέρρευσαν εκατοντάδες Ρεπουμπλικανοί για να εκλέξουν τα μέλη της επόμενης διετίας και το πέτυχαν αποκόπτοντας κάθε δεσμό με το πιο μετριοπαθές κομματικό παρελθόν. Πράγματι, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις 41 από τις 63 έδρες της επιτροπής, ένα πραγματικό «λουτρό αίματος» όπως περιέγραψαν όσοι δεν συντάσσονται μαζί τους.

Σταδιακά οι υπερσυντηρητικοί ξεκίνησαν ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον κάθε κομματικού στελέχους που δεν θεωρούσε τον Ντόναλντ Τραμπ ικανό για τον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους, μάλιστα, ότι είναι «μόνο κατ’ όνομα Ρεπουμπλικανοί».

Η Ρεπουμπλικανική Δημοτική Επιτροπή φέρεται να συνδέεται με τους «Πατριώτες του Γκρίνουιτς», μια σκληροπυρηνική δεξιά ομάδα, που θεωρεί επισφαλή τα εμβόλια κατά της COVID-19 και προωθεί τις αιτιάσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί κλοπής της εκλογικής νίκης του το 2020.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT