Ο «σεφ του Πούτιν» ομολογεί εκλογικό μαγείρεμα στις ΗΠΑ

Ο «σεφ του Πούτιν» ομολογεί εκλογικό μαγείρεμα στις ΗΠΑ

Μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει προηγούμενες αμερικανικές εκλογές· μάλιστα, δήλωσε ότι εννοεί να πράξει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει προηγούμενες αμερικανικές εκλογές· μάλιστα, δήλωσε ότι εννοεί να πράξει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Πρόκειται για τον πολύ γνωστό επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον επονομαζόμενο «σεφ του Πούτιν», λόγω της σύμβασης που έχει δικής του ιδιοκτησίας εταιρεία κέτερινγκ με το Κρεμλίνο.

«Εχουμε παρέμβει, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε. Προσεκτικά, με χειρουργική ακρίβεια και με τον δικό μας τρόπο», ανέφερε ο Πριγκόζιν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook.

Το 2018, ύστερα από την πολύκροτη έρευνα του FBI υπό τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον Ρώσων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, όπως και εναντίον εταιρειών του με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν διχαστικό κλίμα και να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εχουμε παρέμβει, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε», τόνισε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Εργοστάσια τρολ»

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, βασικό εργαλείο της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης και επηρεασμού ήταν η δημιουργία «εργοστασίων παραγωγής τρολ» επί ρωσικού εδάφους, τα οποία στη συνέχεια κατέκλυζαν τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2020, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις διώξεις εναντίον δύο εταιρειών του Πριγκόζιν, εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση τιμωρίας τους σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης και ότι το μόνο αποτέλεσμα της δίωξης θα ήταν να εκτεθούν ευαίσθητα εργαλεία και πόροι των αμερικανικών διωκτικών αρχών.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με ανάμειξη του Πριγκόζιν σε προσπάθειες επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών. Το Κρεμλίνο όπως και ο ίδιος ο επιχειρηματίας αρνούνταν κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης. Ο Πριγκόζιν τον περασμένο Σεπτέμβριο παραδέχθηκε ότι ίδρυσε και χρηματοδότησε την Ομάδα Βάγκνερ το 2014, ενώ συμμετείχε ενεργά σε εκστρατεία στρατολόγησης κρατουμένων για τις ανάγκες του ουκρανικού πολέμου. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ε.Ε. τού έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT