Σε διχαστικό κλίμα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Σε διχαστικό κλίμα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Μπάιντεν και Τραμπ κρίνονται εμμέσως στις σημερινές κάλπες

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έλεγχος του Κογκρέσου και των 50 αμερικανικών πολιτειών αλλά και το πολιτικό μέλλον των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ κρίνονται στη σημερινή, κρίσιμη μάχη των ενδιάμεσων (μεταξύ δύο προεδρικών αναμετρήσεων) εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι χθες είχαν ήδη ψηφίσει 41 εκατομμύρια πολίτες είτε με φυσική προσέλευση στο εκλογικό τμήμα είτε μέσω επιστολικής ψήφου, αριθμός που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και αποδίδεται στην οξεία πόλωση που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την αμερικανική πολιτική ζωή. Στο παρελθόν, οι ενδιάμεσες εκλογές είχαν μικρή συμμετοχή, πολύ χαμηλότερη των προεδρικών, αλλά η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, το 2016, φόρτισε απότομα την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 50%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο από το 1914.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσδοκούν ένα μεγάλο κύμα υπέρ τους, που θα τους επιτρέψει να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο και να κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να κερδίσουν μόνο πέντε από τις έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς και μόνο μία αντίστοιχη έδρα της Γερουσίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα τα καταφέρουν, μάλλον άνετα, στη Βουλή, ενώ για τη Γερουσία η μάχη διαγραφόταν οριακή.

Σε διχαστικό κλίμα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ-1
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπαράκ Ομπάμα όργωσαν την Πενσιλβάνια, μια πολιτεία-κλειδί για τη μάχη της Γερουσίας, καλώντας τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. [A.P. Photo / Patrick Semansky]

Ανάλογα με το αν το αναμενόμενο «κόκκινο ρεύμα» των Ρεπουμπλικανών θα αποδειχθεί ήπιο κυματάκι ή πολιτικό τσουνάμι, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να πέσουν απόψε στα κρεβάτια τους χωρίς να γνωρίζουν ποιος κέρδισε τη μάχη του Κογκρέσου. Ορισμένες πολιτείες χρειάζονται εβδομάδες για να καταμετρήσουν όλα τα ψηφοδέλτια, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν μέχρι και σήμερα μέσω επιστολικής ψήφου, η οποία θα φθάσει στον προορισμό της κάμποσες μέρες αργότερα. Στην πολιτεία Τζόρτζια, από την οποία δεν αποκλείεται να κριθεί η μάχη για τη Γερουσία εάν ουδείς εκ των υποψήφιων γερουσιαστών συγκεντρώσει άνω του 50%, όπως και αναμένεται, θα διεξαχθεί επαναληπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων στις 6 Δεκεμβρίου.

Σε μεγάλη νίκη προσβλέπουν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κρατήσουν τη Γερουσία.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ όργωσαν την Πενσιλβάνια, μια άλλη πολιτεία-κλειδί για τη μάχη της Γερουσίας. Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος των Δημοκρατικών κάλεσαν από κοινού τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η υπεράσπιση της αμερικανικής Δημοκρατίας από τους τραμπιστές Ρεπουμπλικανούς, που αμφισβητούν, ακόμη και με βίαια μέσα, εκλογικά αποτελέσματα.

Αν και ο πάντα χαρισματικός Ομπάμα ξεσήκωσε κύμα ενθουσιασμού από τη βάση των Δημοκρατικών σε όλες τις πολιτείες όπου έδωσε το «παρών», δεν συνέβη το ίδιο με τον Μπάιντεν. Με τη δημοτικότητά του σε χαμηλά επίπεδα, αναγκάστηκε να περιορίσει την παρουσία του σε «σίγουρες» για τους Δημοκρατικούς πολιτείες, καθώς κατά κανόνα δεν ήταν επιθυμητός από όσους διεκδικούσαν την εκλογή τους στις περισσότερο αμφίρροπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε τις προεκλογικές ομιλίες του στο Μέριλαντ, μια από τις πιο ασφαλείς για το «γαλάζιο» στρατόπεδο πολιτείες, και όχι σε κάποια από τις διαφιλονικούμενες, όπως θα περίμενε κανείς.

Σε διχαστικό κλίμα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ-2
Στο Μαϊάμι βρέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των εκλογών. Λόγω των ιδιομορφιών του εκλογικού νόμου και της διαδικασίας καταμέτρησης, η έκβαση της μάχης για το Κογκρέσο ίσως χρειαστεί πολλές ημέρες για να αποσαφηνιστεί. [A.P. Photo/Rebecca Blackwell]

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε χθες τη δική του, δυναμική προεκλογική καμπάνια στο Οχάιο, μια από τις κρίσιμες πολιτείες της αναμέτρησης. Ο τέως πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι «πολύ, πολύ, πολύ πιθανό» να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις εκλογές του 2024, παρά την έντονη αντίδραση που συναντά πιθανή υποψηφιότητά του ακόμη και από μερίδα Ρεπουμπλικανών. Βέβαιη για τη νίκη του κόμματός της εμφανίστηκε η Ράνα Ρόμνεϊ Μακντάνιελ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, διαβεβαιώνοντας ότι, είτε κερδίσουν είτε χάσουν, οι υποψήφιοι του κόμματος θα αναγνωρίσουν όλα τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ρήγμα

Ενας από τους τελευταίους σταθμούς της ιδιαίτερα πληθωρικής προεκλογικής παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η πολιτεία όπου διαμένει, η Φλόριντα. Το πεδίο θα έπρεπε να θεωρείται ευνοϊκό για τον τέως πρόεδρο, καθώς ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον Ντεσάντις, υπήρξε στο παρελθόν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του, ακολουθώντας τις πολιτικές του επιλογές στα πιο κρίσιμα ζητήματα. Ωστόσο την Κυριακή, οι δύο άνδρες μίλησαν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, γεγονός που κατέγραψε την αυξανόμενη αποξένωσή τους, που τείνει να γίνει αντιπαλότητα. Ο Ντεσάντις δεν παρέστη στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μαϊάμι γιατί δεν είχε, όπως είπε, προσκληθεί και προτίμησε να μιλήσει σε άλλη συγκέντρωση, στη δυτική Φλόριντα. Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου, ο Τραμπ είχε ειρωνευτεί, σε άλλη προεκλογική εκδήλωση, τον κυβερνήτη, παραφράζοντας το όνομά του σε «Ρον ο ηθικολόγος». Η αιτία για όλα αυτά είναι απλή: Ο 44χρονος κυβερνήτης είναι ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πιθανούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος το 2024, κάτι που θα τον φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τον Τραμπ. Οι δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών τον φέρνουν αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, πάντως, από τον πρώτο Τραμπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT