Τεστ στα όρια της ψευδούς πληροφόρησης

Τεστ στα όρια της ψευδούς πληροφόρησης

Οι πρώτες ημέρες του Τwitter μετά την εξαγορά από τον Μασκ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Λίγες ημέρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο του Τwitter, απέλυσε προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με τον έλεγχο του περιεχομένου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονοι φόβοι πως το μεγάλο ψηφιακό «καφενείο» μπορεί να μετατραπεί σε εκκολαπτήριο ψευδών ειδήσεων. Απέναντι στη μαζική έξοδο διαφημιζόμενων, που διαμαρτυρήθηκαν για τον πιθανό κίνδυνο αναξιοπιστίας της πλατφόρμας, ο Μασκ προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι ο έλεγχος του περιεχομένου θα συνεχιστεί, αν και οι παρατηρητές θεωρούν ότι οι κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη είναι σπασμωδικές.

Οι πειρασμοί

Αλλαγές στην πλατφόρμα, τη στιγμή που χρειάζεται ψυχραιμία και όχι εμπρηστικές αναρτήσεις ως προς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο πειρασμός της διασποράς φημών, της χρήσης προσβλητικής γλώσσας και της διατύπωσης απειλών είναι μεγαλύτερος εξαιτίας των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Οι αλλαγές στην πλατφόρμα έγιναν ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται ψυχραιμία και όχι εμπρηστικές αναρτήσεις ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο ίδιος ο Μασκ έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα («ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσιών, αφού ο Λευκός Οίκος ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς»). Οι πολιτικές απόψεις του Μασκ θα επηρεάσουν άραγε την πλατφόρμα, όπως κάποτε στην Ελλάδα τα καφενεία χωρίζονταν σε «γαλάζια» και «πράσινα» ανάλογα με την πολιτική ένταξη του καφετζή; Σιγουρα ο Μασκ εμπλέκεται πολύ περισσότερο στις συζητήσεις σχετικά με την πλατφόρμα από ό,τι οι προκάτοχοί του. Αλλαξε μάλιστα την περιγραφή του ονόματός του σε «γραφείο παραπόνων για τη λειτουργία του Τwitter» σε μια προσπάθεια αυτοσαρκασμού. Αλλά το χιούμορ του στέρεψε πολύ γρήγορα όταν οι χρήστες άρχισαν μαζικά να αλλάζουν τα προφίλ τους σε «Ελον Μασκ», για να του δείξουν ότι το νέο σύστημα για τους πιστοποιημένους χρήστες (ένα σύστημα σχεδιασμένο να αυξήσει τα έσοδα της πλατφόρμας) δίνει τη δυνατότητα σε κακόβουλους χρήστες να υφαρπάξουν την ταυτότητα άλλων.

Τη Δευτέρα, ερευνητές της σχολής διακυβέρνησης Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς αποτόλμησαν μια ταχεία αξιολόγηση των πρώτων ημερών μετά την εξαγορά της από τον Μασκ. «Η πλατφόρμα φαίνεται να πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, και αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική δημοκρατία», αποφάνθηκαν. Οι μελετητές παρακολουθούν από τον Ιούλιο τις συζητήσεις που διεξάγονται στην πλατφόρμα για ζητήματα όπως ο αμερικανικός εμφύλιος, η εκλογική απάτη, η αστυνόμευση των εκλογών από πολίτες και οι κατηγορίες περί παιδεραστίας.

«Μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Μασκ, η ποιότητα των συζητήσεων έχει καταβαραθρωθεί», σημείωσαν, καθώς εξτρεμιστές και επαγγελματίες της παραπληροφόρησης δοκιμάζουν τα νέα όρια της πλατφόρμας. Μόλις προχθές, ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει ασκήσει επιρροή στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Στο εξής αυτό μπορεί να είναι ακόμη ευκολότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT