Ενδιάμεσες εκλογές: Γιατί άλλαξε χέρια η Νέα Υόρκη

Ενδιάμεσες εκλογές: Γιατί άλλαξε χέρια η Νέα Υόρκη

Παρά την επανεκλογή της Δημοκρατικής κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, οι εκλογές της Τρίτης προκαλούν μεγάλο προβληματισμό για την πορεία του κόμματος στην πολιτικά κρίσιμη πολιτεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρά την επανεκλογή της Δημοκρατικής κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, οι εκλογές της Τρίτης προκαλούν μεγάλο προβληματισμό για την πορεία του κόμματος στην πολιτικά κρίσιμη πολιτεία. Η περίπτωση της Χότσουλ υπήρξε διδακτική, με την κυβερνήτη να χάνει διαρκώς έδαφος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπέρ του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Λι Ζέλντιν, για να νικήσει εντέλει με μόλις 5 μονάδες διαφορά.

Το προεκλογικό μήνυμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, με έμφαση στην εγκληματικότητα και στον πληθωρισμό, αποδείχθηκε ικανό να πείσει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων. Τα μεγάλα προεκλογικά κεφάλαια που δαπάνησαν η κυβερνήτης Χότσουλ και ο Ζέλντιν απέδειξαν για μία ακόμη φορά «ότι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τις εκστρατείες στη Νέα Υόρκη είναι οι σύμβουλοι και άλλοι επαγγελματίες της πολιτικής», όπως επισημαίνουν οι New York Times στο ρεπορτάζ τους.

Δυσάρεστες εκπλήξεις

Η ψήφος διαμαρτυρίας ευνόησε τους Ρεπουμπλικανούς στο προπύργιο των Δημοκρατικών, με εγκληματικότητα και πληθωρισμό να καθορίζουν την απόφαση των ψηφοφόρων.

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε, η εκλογική αναμέτρηση για πολλούς Δημοκρατικούς υποψήφιους βουλευτές στη Νέα Υόρκη. Παρότι η Νέα Υόρκη ψηφίζει παραδοσιακά Δημοκρατικούς, τα αποτελέσματα της κάλπης δεν προκαλούν αισιοδοξία, απειλώντας ακόμη και τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα αποτελέσματα δεν σήμαναν τη δημοκρατική πανωλεθρία, που είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές στη Νέα Υόρκη, με τις προβλέψεις της βουλευτού και φανατικής οπαδού του Ντόναλντ Τραμπ, Ελίζ Στέφανικ, για «κόκκινο τσουνάμι» υπέρ των Ρεπουμπλικανών να μην επαληθεύονται. Η Στέφανικ –τρίτη στην ιεραρχία Ρεπουμπλικανή βουλευτής στο Κογκρέσο– είχε δηλώσει ότι το κόμμα της θα αναδείκνυε 15 από τους 26 βουλευτές που εκπροσωπούν τη Νέα Υόρκη στο Καπιτώλιο, με τον αριθμό τους τελικά να μην αναμένεται να ξεπεράσει τους 11. Μεταξύ των ρεπουμπλικανικών επιτυχιών συμπεριλαμβάνεται και η νίκη της Νικόλ Μαλλιωτάκη, με 62,1% των ψήφων της περιφέρειας του Μπρούκλιν.

Οι Ρεπουμπλικανοί πέτυχαν να στερήσουν τέσσερις «σίγουρες» έδρες από τους Δημοκρατικούς σε κομητείες του Λονγκ Αϊλαντ και στην Κοιλάδα του Χάντσον, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης. Ταπεινωτική ήττα υπέστη ο υποψήφιος βουλευτής των Δημοκρατικών Σον Πάτρικ Μαλόουνι, πρόεδρος της εθνικής προεκλογικής επιτροπής του κόμματος για τις εκλογές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Μαλόουνι ηττήθηκε από τον «πρωτοετή» βουλευτή της τοπικής Βουλής Μάικ Λόλερ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει εγκαίρως σημαντικά προεκλογικά κεφάλαια από συντηρητικούς δωρητές. Οπως και ο Ζέλντιν, ο Λόλερ είχε κατηγορήσει τον Μαλόουνι και το Δημοκρατικό Κόμμα για την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό. Οι επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών στη Νέα Υόρκη στα προάστια του Λονγκ Αϊλαντ αποδίδονται από αναλυτές στην εντατική κάλυψη θεμάτων του αστυνομικού δελτίου από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και τον ταμπλόιντ Τύπο. Οι λεπτομερείς περιγραφές ανθρωποκτονιών σε δρόμους και στο μετρό της μεγαλούπολης έπεισαν μερίδα κατοίκων ότι μόνον οι Ρεπουμπλικανοί είναι ικανοί να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT