Ενδιάμεσες εκλογές: Η Φλόριντα θα παραμείνει δεξιά

Ενδιάμεσες εκλογές: Η Φλόριντα θα παραμείνει δεξιά

Προσωπική επιτυχία του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, και ήττα για τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται η επανεκλογή του Ντε Σάντις στο κυβερνείο του Ταλαχάσι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Προσωπική επιτυχία του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, και ήττα για τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται η επανεκλογή του Ντε Σάντις στο κυβερνείο του Ταλαχάσι. Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι της κρίσιμης πολιτείας έδειξαν με τη μεγάλη διαφορά υπέρ του Ντε Σάντις (σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες επί του Ελληνοαμερικανού Δημοκρατικού Τσάρλι Κριστ) ότι παραμένουν πιστοί στο κόμμα στερώντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών για στροφή της Φλόριντα προς τα αριστερά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Εύκολη νίκη κατέγραψε και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, με τους Ρεπουμπλικανούς να κυριαρχούν σε όλες τις αναμετρήσεις και να αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στην πολιτειακή Βουλή. Δημοκρατικοί αναλυτές και στελέχη του κόμματος, εξουθενωμένοι και απογοητευμένοι από τη δεινή ήττα τους –η χειρότερη των τελευταίων εκατό ετών– ανέφεραν χθες ότι το κόμμα στη Φλόριντα θα χρειασθεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να συνέλθει. Η νίκη των Ρεπουμπλικανών αποκαλύπτει ριζική μετατόπιση της κουλτούρας των ψηφοφόρων στην πολιτεία και υπογραμμίζει την αδυναμία των Δημοκρατικών να προσεγγίσουν ακόμη και ιστορικά πιστούς ψηφοφόρους τους.

Στελέχη των Δημοκρατικών εκφράζουν τώρα φόβους, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, πως η πολιτεία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο ιδεολογικό εργαστήριο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τον Ντε Σάντις να φέρεται να εξετάζει ήδη τη διεκδίκηση του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Η Φλόριντα δείχνει τι συμβαίνει όταν οι Δημοκρατικοί αποτυγχάνουν για πολλά, πολλά χρόνια να μεταδώσουν το μήνυμά τους για την οικονομία σε ψηφοφόρους που ανήκουν στην εργατική τάξη», λέει ο αναλυτής Τζόσουα Καρπ, ο οποίος έχει εργασθεί σε δύο προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών στην πολιτεία. Ο Καρπ επισημαίνει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο Δημοκρατικοί ψηφοφόροι επέλεξαν να μην ψηφίσουν στις εκλογές της Τρίτης. «Το κρίσιμο αναπάντητο ερώτημα είναι: μετακινήθηκαν στους Ρεπουμπλικανούς ή έμειναν σπίτι;» υπογραμμίζει ο Καρπ.

Δημοκρατικοί αναλυτές και στελέχη του κόμματος, απογοητευμένοι από τη χειρότερη ήττα τους στα 100 χρόνια, ανέφεραν ότι το κόμμα στην πολιτεία θα χρειασθεί μία δεκαετία για να συνέλθει.

Η μετακίνηση της Φλόριντα προς τα δεξιά, που συνεχίζεται παρά την εισροή νέων ψηφοφόρων, σημειώνεται στις παραλιακές κοινότητες και στα αχανή προάστια, εν μέρει χάρη στη χαλαρή υγειονομική πολιτική του Ντε Σάντις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των επιθέσεών του κατά της «αφυπνισμένης Αριστεράς».

Πολιτιστική μετατόπιση

Η μετατόπιση προς το συντηρητισμό είναι επίσης πολιτιστική, πέρα από πολιτική. Η Φλόριντα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διδαχής παιδιών στο σπίτι, κυρίως από γονείς που θεωρούν ότι το σχολικό πρόγραμμα είναι υπερβολικά αριστερό. Επιπλέον, έχει γίνει πόλος έλξης ακροδεξιών εξτρεμιστών από όλες τις ΗΠΑ. Ο αριθμός κατοίκων της Φλόριντα που συνελήφθησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, ήταν ο μεγαλύτερος από κάθε άλλης πολιτείας. Πριν από είκοσι χρόνια, ο πάντα προσεκτικός κυβερνήτης Τζεμπ Μπους ήταν το πρόσωπο του κόμματος στη Φλόριντα. Μετά την εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή, το 2016, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της πολιτείας επέλεξε πιο κραυγαλέο πολιτικό ύφος, για να ασπασθεί ακόμη και ακραίες ή ρατσιστικές θέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT