«Δώρο» σε συνέδρους της COP27 κακόβουλο λογισμικό

«Δώρο» σε συνέδρους της COP27 κακόβουλο λογισμικό

Η εφαρμογή της αιγυπτιακής κυβέρνησης μπορεί να υποκλέπτει συνομιλίες, μηνύματα, φωτογραφίες και να παρακολουθεί κινήσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή την εφαρμογή της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την παρακολούθηση της COP27 συνιστούν Δυτικοί ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Το λογισμικό διαθέτει την ικανότητα υποκλοπής φωνητικών συνομιλιών, μηνυμάτων και ηλεκτρονικών επιστολών, φωτογραφιών και παρακολούθησης κινήσεων. Αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που εγκατέστησαν την εφαρμογή.

Η εφαρμογή για λειτουργικό σύστημα Android επιτρέπει στους συνέδρους να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη διάσκεψη COP27 και έχει ήδη εγκατασταθεί σε χιλιάδες συσκευές. Τέσσερις ανεξάρτητοι ειδικοί κυβερνοασφάλειας, που την έλεγξαν για λογαριασμό του Politico, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή επιτρέπει στην κυβέρνηση του Καΐρου να διαβάζει τις ηλεκτρονικές επιστολές και τα μηνύματα του χρήστη της. Ακόμα και κρυπτογραφημένα μηνύματα που αποστέλλονται σε εφαρμογές όπως το WhatsApp, είναι ευάλωτα στην κυβερνοκατασκοπεία.

Το λογισμικό, που δημιουργήθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών, επιτρέπει, επίσης, τη «σάρωση» των τηλεφώνων, στα οποία έχει εγκατασταθεί, δηλαδή την υποκλοπή όλων των στοιχείων τους. Σε τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android η εφαρμογή μπορεί να «κρυφακούσει» συνομιλίες των κατόχων τους ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται σε κατάσταση «ύπνου», αλλά και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους μέσω των συστημάτων GPS.Η Μαρβά Φαταφτά, επικεφαλής της οργάνωσης προστασίας των ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζει ότι «η εφαρμογή της αιγυπτιακής κυβέρνησης συνιστά κυβερνο-όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ακτιβιστών, εκπροσώπων κρατών και οποιουδήποτε παρακολουθεί τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή». H αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT