Κίνα – Ελ Σαλβαδόρ: Ενισχύουν τους δεσμούς τους προκαλώντας προβληματισμό στην Ουάσιγκτον

Κίνα – Ελ Σαλβαδόρ: Ενισχύουν τους δεσμούς τους προκαλώντας προβληματισμό στην Ουάσιγκτον

Κίνα και Ελ Σαλβαδόρ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκαλώντας προβληματισμό στην Ουάσιγκτον που δεν θέλει να δει την κινεζική επιρροή να αποκτά ερείσματα στην Κεντρική Αμερική.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και το Ελ Σαλβαδόρ θα ξεκινήσουν «το συντομότερο» διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαν Σαλβαδόρ την Τετάρτη, προκαλώντας όμως έτσι προβληματισμό στην Ουάσιγκτον η οποία προφανώς και δεν θέλει να δει την κινεζική επιρροή να αποκτά ρίζες και ερείσματα στην Κεντρική Αμερική.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2018, το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις που είχε με την Ταϊβάν προκειμένου έτσι να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρότερους δεσμούς με το Πεκίνο.  

Έκτοτε, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής εντάχθηκε στο μεγαλεπήβολο κινεζικό πρότζεκτ Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος (Belt and Road), με το Πεκίνο από την πλευρά του να διαμηνύει ότι πρόκειται να επενδύσει σε σειρά από έργα υποδομής στο Σαν Σαλβαδόρ και άλλες πόλεις, και να εκφράζει την προθυμία ακόμη και να αποκτήσει μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας.    

Από την πλευρά του πάντως, ο 41χρονος – αντισυμβατικός, λαϊκιστής – πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, χρειάζεται στην παρούσα φάση όσο περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό μπορεί να εξασφαλίσει. Το «στοίχημα» της «επένδυσης» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, στο οποίο είχε ποντάρει, όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά πλέον μετρά και απώλειες. Ο ίδιος δήλωσε την Τετάρτη, έχοντας στο πλευρό του την πρέσβη της Κίνας, είπε ότι η εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο είναι πια «πολύ σημαντική» για το Ελ Σαλβαδόρ λόγω της κινεζικής οικονομικής ισχύος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT