ΔΝΤ: Κατεβάζει ολοένα χαμηλότερα τον πήχυ της παγκόσμιας ανάπτυξης

ΔΝΤ: Κατεβάζει ολοένα χαμηλότερα τον πήχυ της παγκόσμιας ανάπτυξης

Ολοένα πιο απαισιόδοξο ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις σχετικές προβλέψεις.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα πιο απαισιόδοξο ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις σχετικές προβλέψεις του.  

Το ΔΝΤ αποδίδει την απαισιόδοξη εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία στη σφιχτή νομισματική πολιτική που προκλήθηκε από την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, στην ασθενή δυναμική της ανάπτυξης στην Κίνα, στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στην ανασφάλεια στον τομέα των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε μείωση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 στο 2,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 2,9%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόσφατες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων αναφορικά με την πορεία της αγοραστικής δύναμης που καθορίζει τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες στον κλάδο των υπηρεσιών, αποκαλύπτουν αδυναμίες εντός των περισσοτέρων εκ των οικονομιών της ομάδας των G20, ενώ η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται και ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεχόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια τέτοια εξέλιξη δρομολογεί «αυξημένους κινδύνους για μια κρίση χρέους των χωρών με ευάλωτες οικονομίες», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.g

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT