Ξένες κυβερνήσεις ξόδευαν αφειδώς σε ξενοδοχείο του Τραμπ – Τι δείχνουν έγγραφα του Κογκρέσου

Ξένες κυβερνήσεις ξόδευαν αφειδώς σε ξενοδοχείο του Τραμπ – Τι δείχνουν έγγραφα του Κογκρέσου

Έξι κράτη ξόδεψαν αφειδώς στο ξενοδοχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε περιόδους που προσπαθούσαν να επηρεάσουν την διακυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι New York Times, σε εκτενές δημοσίευμα, αναφέρουν ότι αξιωματούχοι από έξι χώρες ξόδεψαν περισσότερα από 750.000 δολάρια στο ξενοδοχείο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ στην Ουάσιγκτον όταν προσπαθούσαν να επηρεάσουν τη διακυβέρνησή του, μισθώνοντας  δωμάτια με κόστος άνω των 10.000 δολ. τη βραδιά, σύμφωνα με έγγραφα που παρέδωσε στο Κογκρέσο λογιστική εταιρεία που εργαζόταν για λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας και της Κίνας ξόδεψαν μεγάλα ποσά στο Trump International Hotel το 2017 και το 2018 – σε κρίσιμες στιγμές για τις σχέσεις αυτών των χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα.

Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα ίδια έγραφα, ξόδευαν αφειδώς στο ξενοδοχείο. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, για παράδειγμα, προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή με κόστος 1.500 δολ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο του Τραμπ το 2017.

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας νοίκιασε αρκετές σουίτες, με κόστος 10.500 δολάρια η καθεμία, στο όνομα «Η Εξοχότητά του».

Αξιωματούχοι του Κατάρ ξόδεψαν εκεί περισσότερα από 300.000 δολάρια τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνάντησης με τον κ. Τραμπ το 2018.

Τα έγγραφα βασίζονται σε δημόσια αρχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο του κ. Τραμπ είχε κέρδη εκατομμυρίων από ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Επιτροπή Εποπτείας είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το ξενοδοχείο έλαβε περισσότερα από 3,75 εκατομμύρια δολάρια από ξένες κυβερνήσεις από το 2017 έως το 2020, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της συνταγματικής ρήτρας περί ξένων αποδοχών.

Τα νέα αυτά έγγραφα καλύπτουν μόνο μια περίοδο μηνών, αλλά παρέχουν ένα αποκαλυπτικό δείγμα για το πώς πολλά ξένες κυβερνήσεις ξόδεψαν χρήματα στο ξενοδοχείο κατά τους μήνες που προσπαθούσαν να επηρεάσουν την διακυβέρνηση Τραμπ.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι Ρεπουμπλικάνοι λομπίστες, που εργάζονταν για λογαριασμό αυτών των χωρών, ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο ξενοδοχείο Τραμπ κατά την ίδια περίοδο.

Η δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της επιτροπής Καρολίν Μαλόνι, είπε ότι «διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα», για να προσθέσει ότι τα έγγραφα «θέτουν σε έντονη αμφισβήτηση τον βαθμό στον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ καθοδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του από τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του και όχι από το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Η αντίδραση της οικογένειας Τραμπ

Ο Έρικ Τραμπ, γιος του πρώην προέδρου, όταν ρωτήθηκε για αυτές τις δαπάνες, είπε ότι οποιοδήποτε κέρδος είχε η οικογενειακή εταιρεία από τις διαμονές στο ξενοδοχείο επιστράφηκε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω μιας εθελοντικής ετήσιας πληρωμής στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Ως εταιρεία, καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια για να αποφύγουμε ακόμη και την εμφάνιση σύγκρουσης συμφερόντων», είπε ο Έρικ Τραμπ, σημειώνοντας ότι «όχι λόγω νομικής απαίτησης, αλλά λόγω του σεβασμού που τρέφουμε προς το θεσμό της προεδρίας».

Ο «Οργανισμός Τραμπ» παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών επιταγές ύψους 355.687 δολαρίων, που κάλυπταν τα κέρδη στα ξενοδοχεία κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αλλά ποτέ δεν δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για το ποιοι ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν μείνει στα ξενοδοχεία του ομίλου.

Η μαλαισιανή αποστολή

Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κ. Τραμπ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Νατζίμπ Ραζάκ, τότε πρωθυπουργό της Μαλαισίας, όταν ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του ήταν υπό έρευνα από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ραζάκ και η συνοδεία του ξόδεψαν τουλάχιστον 259.000 δολάρια στο ξενοδοχείο Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ επαίνεσε τον Μαλαισιανό ηγέτη, ευχαριστώντας τον για «όλες τις επενδύσεις που κάνατε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μεταξύ των υπηρεσιών που πλήρωσαν οι Μαλαισιανοί ήταν περισσότερα από 9.000 δολ. για καφέ στα διαλείμματα των αντιπροσωπειών, περισσότερα από 8.000 δολ. για τρία γεύματα στα δωμάτια και τη χρέωση 1.500 δολαρίων για έναν προσωπικό γυμναστή για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έμενε στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου με 10.000 δολάρια τη βραδιά.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT