Πύραυλοι στην Πολωνία: Συναγερμός σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Πύραυλοι στην Πολωνία: Συναγερμός σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Εντονη ανησυχία από αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται από χθες το βράδυ τα κράτη-μέλη του ΝATO παρακολουθώντας την επικίνδυνη κλιμάκωση που πυροδότησαν αναφορές για πλήγμα εδάφους της Πολωνίας –ενός μέλους του ΝΑΤΟ– από ρωσικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μονάδα αποξήρανσης σιτηρών, κοντά στο χωριό Πρζεβοντόβ στην παραμεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών. Τις αναφορές επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Αssociated Press, ανώτατο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο το Πεντάγωνο, ο Λευκός Οίκος και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, διά των εκπροσώπων τους, δεν επιβεβαίωσαν τις αναφορές, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη συλλογή στοιχείων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις αναφορές των ΜΜΕ για ρίψη ρωσικών πυραύλων σε πολωνικά εδάφη, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το μόνο που μπορώ να δηλώσω είναι ότι την παρούσα στιγμή δεν διαθέτουμε πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές».

Πύραυλοι στην Πολωνία: Συναγερμός σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ-1

Η Ευρώπη, μετά τις αναφορές για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το αντικείμενο των συζητήσεων.

Το άρθρο 4

Προσεκτική αντίδραση από Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ – Προβοκάτσια λέει η Μόσχα – Δύο νεκροί Πολωνοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων και ότι η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσον πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που σημαίνει την από κοινού αντιμετώπιση μιας απειλής κατά ενός μέλους. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκληθεί άμεσα η επιτροπή άμυνας, ενώ η Λιθουανία εξέφρασε την ανησυχία της και επανέλαβε την υποστήριξή της στην Πολωνία. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία. Θερμά συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον εταίρο μας στην Ε.Ε. και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λίγες ώρες μετά τον πανικό στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο έναρξης μιας σύρραξης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνείται κατηγορηματικά τη ρίψη πυραύλων σε πολωνικό έδαφος χαρακτηρίζοντας τις αναφορές «προκλήσεις». «Οι αναφορές από τα ΜΜΕ και αξιωματούχους για ρωσικό πλήγμα κατά της Πολωνίας στο χωριό Πρζεβοντόβ είναι «σκόπιμη πρόκληση για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν επλήγησαν στόχοι κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και τα συντρίμμια που επιδεικνύουν τα πολωνικά ΜΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κλιμάκωση της έντασης ακολούθησε τον πρωτοφανούς δριμύτητας βομβαρδισμό ουκρανικών στόχων από ρωσικούς πυραύλους. Επλήγησαν πόλεις και ενεργειακές υποδομές, βυθίζοντας στο σκοτάδι 7 εκατ. κατοίκους. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά την ηλεκτροδότηση της χώρας είναι κρίσιμη.

Τους χθεσινούς βομβαρδισμούς καταδίκασε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και δεσμεύτηκε στην υποστήριξη του Κιέβου «μέχρις ότου χρειαστεί». Στο σκοτάδι όμως βυθίστηκαν εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία και μεγάλες εκτάσεις στη Μολδαβία. Ο υπoυργός Υποδομών δήλωσε ότι ο βασικός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας «αποσυνδέθηκε», χωρίς ωστόσο να καταστραφεί.

G20: Πυρά κατά Ρωσίας

Στη σύνοδο του G20, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση της ενέργειας και των εξαγωγών τροφίμων» και την κάλεσε «να αποχωρήσει από την Ουκρανία και να τερματίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο». Νωρίτερα, είχε παρέμβει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι ο στρατός του θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, και παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων για την ειρήνευση, αξιώνοντας την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την πλήρη αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας (και στην Κριμαία), την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και τη δίωξη των υπαιτίων για εγκλήματα πολέμου. Μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε αβέβαιο αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το G20, λόγω διαφωνιών για το Ουκρανικό. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τού ζήτησαν να ασκήσει την επιρροή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT