Ερευνες σε γαλλικά γηροκομεία

Αποτρόπαιες περιγραφές εγκατάλειψης ηλικιωμένων στο βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου με τίτλο «Οι Νεκροθάφτες»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εφόδους πραγματοποίησαν χθες οι ανακριτικές αρχές σε δεκάδες γηροκομεία της εταιρείας Orpea, στο πλαίσιο έρευνας για «ιδρυματική κακοποίηση», κατόπιν εντολής της εισαγγελίας της Ναντέρ έξω από το Παρίσι. Η εταιρεία Orpea παρουσίασε μία ημέρα νωρίτερα σχέδιο με στόχο την εξυγίανση των μεθόδων του ομίλου και των οικονομικών του. Οι έρευνες που διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Γαλλίας θα διαρκέσουν «πολλές ημέρες», σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούνιο, οι Αρχές είχαν πραγματοποιήσει έρευνα στην έδρα της εταιρείας και στις περιφερειακές διευθύνσεις της στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, αλλά και σε αναζήτηση στοιχείων για οικονομική κακοδιαχείριση του ομίλου.

Ο όμιλος Orpea, με παρουσία σε 23 χώρες και με περισσότερα από 350 ιδρύματα στη Γαλλία, κατηγορείται για συστηματική κακοποίηση και παραμέληση των τροφίμων, για λογιστικές απάτες και για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το γηροκομείο «πρότυπο» έξω από το Παρίσι, που εμφανίζεται στις διαφημίσεις της εταιρείας, προσφέρει φιλοξενία σε δωμάτιο 20 τ.μ. έναντι 6.500 ευρώ τον μήνα, με την τιμή να εκτοξεύεται στις 12.500 ευρώ για σουίτες με μπάνιο και δωμάτιο ντουλάπα ρούχων. Το μέσο κόστος κρατικού γηροκομείου στη Γαλλία –που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την κοινωνική ασφάλιση– είναι της τάξης των 1.000 ευρώ τον μήνα.

Σε βιβλίο του για τα γηροκομεία του ομίλου, ο δημοσιογράφος Βικτόρ Καστανέ μεταφέρει τη διήγηση νοσηλεύτριας σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με προχωρημένη άνοια της Orpea: «Το πρώτο που με χτύπησε μπαίνοντας την πρώτη μέρα ήταν η αποπνικτική αποφορά ούρων. Αλλάζαμε σπάνια τα σεντόνια στους τροφίμους. Λειτουργούσε σύστημα δελτίου: μέχρι τρεις πάνες ακράτειας την ημέρα για τον κάθε ηλικιωμένο. Ούτε μία παραπάνω. Ανεξάρτητα εάν ο ηλικιωμένος ήταν άρρωστος ή αν είχαμε κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη μονάδα. Κανείς από τη διοίκηση δεν ήθελε να ξέρει τίποτα».

Μαρτυρία νοσηλεύτριας

Η μαρτυρία της νοσηλεύτριας δείχνει ότι οι οικονομικές απώλειες του ομίλου οδήγησαν τα στελέχη του σε απάνθρωπες επιλογές για τον περιορισμό του κόστους νοσηλείας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Le Monde. «Αν ένας από τους τροφίμους λερωνόταν μετά τις δύο το μεσημέρι, ώρα λουτρού, δεν είχαμε δικαίωμα να τον αλλάξουμε για να εξοικονομούμε υλικά και έπρεπε να περιμένει ώρες στο κρεβάτι του. Κανείς δεν αναρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους», λέει η νοσηλεύτρια στο βιβλίο του Καστανέ.

Τα πρώτα προβλήματα εντοπίσθηκαν το 2016, όταν οικογένειες τροφίμων άρχισαν να εκφράζουν παράπονα για προβλήματα στη φροντίδα των δικών τους, με περιορισμό του όγκου των μερίδων φαγητού των ηλικιωμένων και δραστική μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλές οικογένειες επέλεξαν να πάρουν τους δικούς τους από το δαπανηρό κέντρο την εποχή εκείνη.

Ενα χρόνο αργότερα, προβλήματα άρχισαν να αναφέρονται στη χορήγηση φαρμάκων και με ασυνήθιστα μεγάλους χρόνους αναμονής όταν οι ηλικιωμένοι καλούσαν νοσηλεύτριες σε βοήθεια. Το 2018, ο Θωμάς Μιντσικίδης, εγγονός της συγγραφέα Φρανσουάζ Ντορέν, περιέγραψε στο βιβλίο του Καστανέ πώς η γιαγιά του μπήκε στο ίδρυμα της Orpea, όπου έχασε 20 κιλά σε τρεις μήνες και έπαψε να μιλάει, προτού πάθει κατάκλιση και πεθάνει από σηψαιμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT