Μακρόν: Εντός εβδομάδων ανοίγει διάδρομος προς την Αφρική για τα ρωσικά λιπάσματα

Μακρόν: Εντός εβδομάδων ανοίγει διάδρομος προς την Αφρική για τα ρωσικά λιπάσματα

Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάδρομος για τη διασφάλιση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία ολοκληρώθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Ένας νέος διάδρομος έχει δημιουργηθεί για την παράδοση ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική μέσω της Ευρώπης. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε ότι ο διάδρομος δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και πως «η Γαλλία υποστηρίζει και αυτό το έργο».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια ότι η Ρωσία καλεί τον ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές χώρες να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγωγής 280.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική, τα οποία είχαν διακρατηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική πλευρά είχε αποφασίσει ότι αυτά τα λιπάσματα θα μεταφερθούν δωρεάν σε άπορες χώρες, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο.

Η ελεύθερη διακίνηση των ρωσικών λιπασμάτων αποτελεί τμήμα της συμφωνίας με τη σφραγίδα του ΟΗΕ για τη μεταφορά των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η σχετική συμφωνία εκπνέει το Σάββατο, και η Μόσχα έχει εξαρτήσει την ανανέωσή της από την εφαρμογή και της πτυχής της συμφωνίας που αφορά και στα δικά της προϊόντα που σχετίζονται με τη γεωργία, περιλαμβανομένων και των λιπασμάτων.

Η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) κάλεσε από το Μπαλί να ανανεωθεί και να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για τα σιτηρά.

Πηγή: TF1 Info, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT