Πολωνία: Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο

Πολωνία: Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο

Πιθανότατα εκτοξεύθηκε από την ουκρανική αεράμυνα και όχι από τη Ρωσία, εκτιμούν Βαρσοβία, Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη προκάλεσε η σύμπτωση Βαρσοβίας, Ουάσιγκτον και Βρυξελλών στην εκτίμηση ότι ο πύραυλος που έπληξε την Τρίτη πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν προερχόταν, τελικά, από τη Ρωσία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα εκτοξεύθηκε από την ουκρανική αεράμυνα. Νωρίτερα, οι εικασίες περί ρωσικού πυραύλου, που διαδόθηκαν από κάποια πολωνικά μέσα, είχαν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για το ενδεχόμενο διάχυσης του πολέμου εκτός ουκρανικών συνόρων ή ακόμη και για τον κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

«Οι πρώτες αναλύσεις υποδηλώνουν ότι το επεισόδιο πιθανόν προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία προετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Συμμαχίας». Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι «βάσει των πληροφοριών που έχουμε, εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για πύραυλο S-300 σοβιετικής κατασκευής, έναν παλιό πύραυλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εκτοξεύθηκε από τους Ρώσους. Είναι πολύ πιθανό ότι εκτοξεύθηκε από την ουκρανική αεράμυνα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αρνήθηκε κάθε ευθύνη. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε. Από την πρώτη στιγμή, ενώ η διεθνής κοινότητα επιχειρούσε να καταλάβει τι έχει συμβεί, μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι η πτώση του πυραύλου ήταν ρωσική επιθετική ενέργεια και παρότρυναν το ΝΑΤΟ να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία.

Ψύχραιμη, αντιθέτως, ήταν η τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του G20. Μόλις λίγα λεπτά αφότου τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αποκαλύψει το ανησυχητικό συμβάν στο πολωνικό, μεθοριακό χωριό Σεβόντοφ, ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός, καθώς δήλωσε ότι ήταν «πολύ απίθανο» να επρόκειτο περί ρωσικού πλήγματος, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα για τη διαδρομή του πυραύλου. Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν ο εν λόγω πύραυλος έπληξε αγροτική φάρμα στο Σεβόντοφ, γύρω στα έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Εκείνη την ώρα, ο ουκρανικός ουρανός είχε γεμίσει βλήματα, καθώς η αεράμυνα εκτόξευε μαζικά πυραύλους για να εξουδετερώσει τα εισερχόμενα πυρά του ρωσικού στρατού, στο μεγαλύτερο κύμα βομβαρδισμών από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Η σαρωτική επίθεση των Ρώσων ήταν η απάντηση στην ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό, την πιο ταπεινωτική ήττα των ρωσικών δυνάμεων στους εννέα μήνες του πολέμου.

Η πολιτική ευθύνη για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης βαρύνει το Κρεμλίνο που ξεκίνησε τον πόλεμο, υποστηρίζουν Δυτικοί ηγέτες.

«Θέλω να είμαι σαφής, το λάθος δεν ήταν της Ουκρανίας», τόνισε στις χθεσινές δηλώσεις του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για τον υπαρκτό κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε γειτονικές χώρες βαρύνει αποκλειστικά τη Ρωσία, που ξεκίνησε τον πόλεμο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας, Ρίσι Σούνακ και Τζόρτζια Μελόνι, από το Μπαλί της Ινδονησίας όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής του G20.

Ηλεκτροδότηση

Στο Κίεβο, ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να έχει πρόσβαση στον τόπο της έκρηξης και να συμμετάσχει στις έρευνες των Πολωνών και των συμμάχων τους γύρω από το συμβάν. Στο μεταξύ, χάρη στις εντατικές προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση επτά περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών της Τρίτης. Ο αναπληρωτής διευθυντής της προεδρίας, Κίριλο Τιμοσένκο, κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για πολύωρες διακοπές ρεύματος και νερού, δημιουργώντας τα κατάλληλα αποθέματα και φορτίζοντας τις συσκευές τους.

G20 κατά Ρωσίας

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη «καταδικάζουν έντονα», στην πλειονότητά τους, τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του G20, που ολοκληρώθηκε χθες στο Μπαλί της Ινδονησίας. Στο ίδιο ανακοινωθέν, πάντως, αναφέρεται ότι «υπήρξαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις» για το Ουκρανικό. Μέλη της ομάδας, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε, η ρωσική κυβέρνηση έκανε λόγο για «ισορροπημένο κείμενο», μάλιστα δημοσίευσε πιστή μετάφραση του τελικού ανακοινωθέντος. Αντίθετα, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε οργισμένο με το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καλούσε τη Ρωσία να καταβάλει πολεμικές επανορθώσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί «να νομιμοποιήσει τη ληστεία» εις βάρος περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και υπηκόων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT