Διαμάχη Τεχεράνης – Παρισιού για τους Γάλλους κρατούμενους

Διαμάχη Τεχεράνης – Παρισιού για τους Γάλλους κρατούμενους

Ενταση και με το Τελ Αβίβ έπειτα από έκρηξη σε τάνκερ Ισραηλινού κροίσου ανοιχτά του Ομάν – Σενάρια για χτύπημα από ιρανικά drones.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Μυστηριώδης έκρηξη σημειώθηκε χθες σε δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων, που έπλεε ανοικτά του Ομάν, χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές ή να υπάρξει διαρροή καυσίμων. Το δεξαμενόπλοιο «Pacific Zircon», με σημαία Λιβερίας, ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ενδέχεται να πρόκειται για επίθεση με ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Σαχίντ 136, σε ένα ακόμη επεισόδιο του υπόγειου πολέμου ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι είχε σχέση με το συμβάν. Νωρίτερα, οι αμερικανικές αρχές είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση φορτίου 70 τόνων με πρώτες ύλες για καύσιμα πυραύλων, το οποίο το Ιράν έστελνε στους συμμάχους του, Χούτι της Υεμένης, κρυμμένο μέσα σε σακιά λιπάσματος.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, στις 16 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται. Χθες δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε σε θάνατο δύο ακόμη συλληφθέντες για τα επεισόδια που έχουν συνταράξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Από την Κυριακή, όταν επιβλήθηκε η πρώτη καταδίκη σε θάνατο, ο αριθμός των καταδικασμένων με την εσχάτη των ποινών έχει φθάσει τους πέντε. Φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί χιλιάδων τέτοιων καταδικαστικών αποφάσεων δεν ευσταθούν.

Οι εντάσεις δοκιμάζουν και τις σχέσεις του Ιράν με χώρες όπως η Γαλλία. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί υποστήριξε ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων συνελήφθησαν αρκετοί πράκτορες των γαλλικών υπηρεσιών. «Κάποιοι από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο», είπε ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. «Ατομα των γαλλικών υπηρεσιών θα αντιμετωπιστούν όπως προβλέπει ο νόμος». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι πρόκειται για «ψεύδη», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας κατά τη λήξη της συνόδου του G20, έκανε λόγο για «αυξημένη επιθετικότητα του Ιράν» απέναντι στη Γαλλία, με την «απαράδεκτη ομηρία Γάλλων υπηκόων». Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού ΥΠΕΞ, ο αριθμός Γάλλων που έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές ανέρχεται σε επτά.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία του Ιράν, χαιρετίζοντας παράλληλα «το θάρρος και τον θεμιτό χαρακτήρα αυτής της επανάστασης των γυναικών και της νεολαίας του Ιράν, που υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες μας».

Απαγωγές στη Βρετανία

Η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ5 ανακοίνωσε ότι το Ιράν σκόπευε να προχωρήσει σε απαγωγές αντιφρονούντων στο εσωτερικό της Βρετανίας και ότι «τουλάχιστον 10» τέτοια σχέδια έχουν ματαιωθεί φέτος.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη εξακολουθεί το σφυροκόπημα των Κούρδων στο εσωτερικό του Ιράκ, θεωρώντας ότι η εξέγερση έχει σε μεγάλο βαθμό κουρδικό πρόσημο. Tη Δευτέρα πέντε ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν τα γραφεία του δημοκρατικού κόμματος του ιρακινού Κουρδιστάν, στα ανατολικά του Ερμπίλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματισθούν οκτώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT