Ασυμφωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Ασυμφωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Σε μια σπάνια κατά τους εννέα μήνες του πολέμου δημόσια διάσταση απόψεων μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον οδήγησε η πυραυλική έκρηξη σε μεθοριακό χωριό της Πολωνίας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σπάνια κατά τους εννέα μήνες του πολέμου δημόσια διάσταση απόψεων μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον οδήγησε η πυραυλική έκρηξη σε μεθοριακό χωριό της Πολωνίας, που προκάλεσε για λίγες ώρες σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ευθείας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι τόσο η Βαρσοβία όσο και η Ατλαντική Συμμαχία ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο για ηθελημένη επιθετική ενέργεια της Ρωσίας και ότι ο επίμαχος πύραυλος εκτοξεύθηκε, πιθανότατα, από την ουκρανική αεράμυνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στη δική του εκδοχή. «Δεν έχω αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, βασιζόμενος στις αναφορές του ουκρανικού στρατού.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος –ο οποίος από την πρώτη στιγμή, ενώ βρισκόταν στην Ινδονησία για τη σύνοδο της ομάδας G20, είχε δηλώσει ότι ήταν «πολύ απίθανο» να επρόκειτο για ρωσική επίθεση– έσπευσε να τον διαψεύσει. «Δεν λένε αυτό τα στοιχεία», δήλωσε ο Μπάιντεν, αυτή τη φορά από τον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τοποθέτηση Ζελένσκι.

Για το θέμα επικοινώνησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα. Στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη (για το συμβάν) λόγω της τρομοκρατίας που ασκεί με τις πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία». Κατά τα λοιπά, ο Κουλέμπα ζήτησε από την Ουάσιγκτον την ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας με συστήματα Patriot και επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του να συμμετάσχει δι’ αντιπροσώπων της στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από Πολωνούς και Αμερικανούς στο μεθοριακό χωριό Πρζεβοντόβ για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος. Σύμβουλος του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι πιθανότατα το ουκρανικό αίτημα θα γίνει δεκτό.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν επιθυμεί, στην πραγματικότητα, διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση και ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν την ουκρανική κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. «Στην αρχή έρχονται στις διαπραγματεύσεις, ύστερα αρνούνται να τις συνεχίσουν, μετά περνούν έναν νόμο που απαγορεύει κάθε είδους διαπραγμάτευση, στη συνέχεια λένε ότι θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δημόσιες διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι η Ρωσία ουδέποτε εξέτασε και δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Τέσσερις νεκροί από το νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας.

Ενώ το πρώτο χιόνι του φετινού χειμώνα έπεσε χθες στο Κίεβο, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέο κύμα βομβαρδισμών εναντίον των ουκρανικών υποδομών. Αν και μικρότερης έκτασης από το κύμα της Τρίτης, όταν περίπου 100 πύραυλοι και drones είχαν αφήσει περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα, οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, ενώ για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες βομβαρδίστηκαν η Οδησσός και το Ντνίπρο. Παράλληλα, σφοδρές μάχες διεξάγονταν στις πόλεις Μπαχμούτ, Παβλίβκα, Μαριάνκα και Βούχλενταρ της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ, της μόνης στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις.

Συμφωνία εξαγωγών

Αναλαμπή ελπίδας σε αυτό το ζοφερό σκηνικό ήταν η ανανέωση για τέσσερις μήνες της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Τα Ηνωμένα Εθνη, που μαζί με την Τουρκία είχαν μεσολαβήσει για την επίτευξη της συμφωνίας, χαιρέτισαν την εξέλιξη, ενώ η Ρωσία ελπίζει ότι θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Καταδίκη Ρώσων για το Boeing 777

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από ολλανδικό δικαστήριο δύο Ρώσοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός σύμμαχός τους για την κατάρριψη αεροσκάφους Boeing 777 που πετούσε πάνω από το Ντονέτσκ, ενώ μαίνονταν οι εχθροπραξίες ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών. Από την κατάρριψη του αεροσκάφους, στις 17.7.2014, όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος -298 άνθρωποι- έχασαν τη ζωή τους. Και οι τρεις καταδικασθέντες, όπως και ο τέταρτος που αθωώθηκε ελλείψει επαρκών στοιχείων, δικάστηκαν ερήμην και δεν αναμένεται να εκτίσουν τις ποινές τους. Η δίκη άρχισε τον Μάρτιο του 2020 και ολοκληρώθηκε χθες με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα στο αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ. Στην ετυμηγορία του το δικαστήριο αναφέρει ότι το Boeing της μοιραίας πτήσης ΜΗ17 από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, πάνω από χώρο που ελεγχόταν πλήρως από τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Μετά την ετυμηγορία, η Ρωσία κατήγγειλε «πολιτική» απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT