Πώς ο Τραμπ έχασε την εύνοια του Μέρντοχ

Πώς ο Τραμπ έχασε την εύνοια του Μέρντοχ

Τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του, Ρούπερτ Μέρντοχ, μοιάζει ότι έχασε οριστικά ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του, Ρούπερτ Μέρντοχ, μοιάζει ότι έχασε οριστικά ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τα πανίσχυρα μέσα ενημέρωσης του Αμερικανοαυστραλού μεγιστάνα έχουν στραφεί εναντίον του τέως προέδρου διεξάγοντας εκστρατεία κατά της επανεκλογής του στο προεδρικό αξίωμα. Παρά την υποτιθέμενη στενή φιλία τους, ο Μέρντοχ έχει επανειλημμένως εκφράσει σε στενό κύκλο την περιφρόνησή του για τον Τραμπ, όπως διηγείται στο αποκαλυπτικό βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ. Σύμφωνα με το βιβλίο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ο Μέρντοχ έδωσε τέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ κλείνοντας το ακουστικό και αποκαλώντας τον πρόεδρο με ακατονόμαστες εκφράσεις.

Η αποστασιοποίηση των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοχ από το στρατόπεδο Τραμπ κατέστη εμφανής με την κάλυψη της πύρρειας νίκης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Το βράδυ της Τρίτης, το δίκτυο Fox News διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Τραμπ, στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Το κύριο άρθρο της «ναυαρχίδας» των αμερικανικών εντύπων του Μέρντοχ, Wall Street Journal, αποκάλεσε τον Τραμπ «καθ’ έξιν χαμένο» (loser) και προέβλεψε με βεβαιότητα την ήττα του. Η ταμπλόιντ του Μέρντοχ New York Post κάλυψε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τραμπ σε ειρωνικό μονόστηλο στο κάτω μέρος της σελίδας με τον τίτλο: «Ανδρας από τη Φλόριντα προβαίνει σε ανακοίνωση».

Τη δεκαετία του 1970

Η τακτική αυτή δεν είναι ξένη στον Μέρντοχ, ο οποίος έχει «γκρεμίσει» τις σταδιοδρομίες ηγετών στην πατρίδα του Αυστραλία από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Μέρντοχ ανέπτυξε στενή φιλία με τον τότε πρωθυπουργό Γκάου Ουίτλαμ, ηγέτη του προοδευτικού Εργατικού Κόμματος. Μετά την εκλογή του Ουίτλαμ, όμως, το 1972, ο Μέρντοχ στράφηκε εναντίον του εξαιτίας της καθυστέρησης της κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια εξόρυξης μεταλλευμάτων σε εταιρεία του εκδότη. Την ίδια εποχή, η υποτίμηση του δολαρίου Αυστραλίας έπληξε τα συμφέροντα του Μέρντοχ.

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ έχει εμπειρία σε παιχνίδια επιρροής, έχοντας «γκρεμίσει» πρωθυπουργούς σε Αυστραλία και Βρετανία.

Η απάντηση του μεγιστάνα ήταν η στροφή της εφημερίδας The Australian, που υποστήριζε τον Ουίτλαμ, σε πολέμιό του, δημοσιεύοντας συστηματικά αστήρικτες φήμες για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο Μέρντοχ αρθρογραφούσε συχνά κατά του Ουίτλαμ. Δέκα μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας σπίλωσης, ο Ουίτλαμ παύθηκε από την πρωθυπουργία εν μέσω κρίσης με αφορμή τον προϋπολογισμό.

«Ενας κουβάς ακαθαρσίες»

Οταν η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική αποχώρηση από τον ευρωπαϊκό συναλλαγματικό μηχανισμό το 1992 ύστερα από κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, ο πρωθυπουργός που διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Μέρντοχ, κάλεσε τον διευθυντή της Sun και τον ρώτησε πώς σκόπευε να καλύψει το θέμα. Ο διευθυντής απάντησε: «Εχω μπροστά μου έναν μεγάλο κουβά ακαθαρσίες και θα τον ρίξω όλο πάνω σας». Τα πρωτοσέλιδα των επόμενων ημερών, ενορχηστρωμένα από τον Μέρντοχ, συνέβαλαν στην εξασθένηση των Τόρις και στην πτώση της κυβέρνησης Μέιτζορ.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής Λίβεσον για τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων από δημοσιογράφους σκανδαλοθηρικών εντύπων, ο Τζον Μέιτζορ αποκάλυψε ότι ο Μέρντοχ τού είχε ζητήσει χωρίς περιστροφές το 1997 να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT