Οι νομικές Χάρβαρντ και Γέιλ αποσύρονται από την κατάταξη

Οι νομικές Χάρβαρντ και Γέιλ αποσύρονται από την κατάταξη

Πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα διαμαρτύρονταν εδώ και χρόνια για το σύστημα αξιολόγησης του περιοδικού U.S. News & World Report

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Aποσύρονται από την ετήσια κατάταξη νομικών σχολών των ΗΠΑ, που δημοσιεύει το περιοδικό U.S. News & World Report, τα πανεπιστήμια Γέιλ και Χάρβαρντ.

Για χρόνια, πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα διαμαρτύρονταν για το σύστημα αξιολόγησης του περιοδικού, χαρακτηρίζοντάς το αναξιόπιστο και προκατειλημμένο έναντι ορισμένων εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων. Κανείς, ωστόσο, δεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει ενεργητικά την κατάσταση. Αντιθέτως, κάθε χρόνο κατέθεταν τα στοιχεία σχετικά με τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά τους, αναμένοντας να ενημερωθούν για τη θέση τους.

Αυτό άλλαξε την Τετάρτη, όταν οι νομικές σχολές των πανεπιστημίων Γέιλ και Χάρβαρντ γνωστοποίησαν το τέλος της συνεργασίας τους με το περιοδικό. Σε δύο διαφορετικές επιστολές, που αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες τους, οι πρυτάνεις των δύο νομικών σχολών κατέκριναν το U.S. News & World Report υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί μεθοδολογία η οποία υποβαθμίζει τις προσπάθειες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να εγγράφουν φοιτητές από οικονομικά ανίσχυρες οικογένειες και την εργατική τάξη, να χορηγούν οικονομική βοήθεια με κριτήρια τις ανάγκες του φοιτητή, αλλά και να ενθαρρύνουν τους αποφοίτους τους να αναζητούν απασχόληση σε δημόσιες νομικές υπηρεσίες με χαμηλότερες αμοιβές μετά την αποφοίτησή τους.

Ο πρύτανης της νομικής σχολής του Χάρβαρντ, Τζον Φ. Μάνινγκ, σημειώνει ότι «είναι αδύνατο να συνταιριάξουμε τις αρχές και τις δεσμεύσεις μας με τη μεθοδολογία και τα κίνητρα που αντιπροσωπεύει το U.S. News & World Report».

Τι δήλωσαν οι πρυτάνεις

Οι δύο πρυτάνεις δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία τους ελήφθη μόνο αφού άλλα πανεπιστήμια απευθύνθηκαν με παρόμοιες ενστάσεις στο περιοδικό, χωρίς να γίνει τίποτα.

Την πρώτη ανακοίνωση για την απόσυρση από την κατάταξη έκανε την Τετάρτη η πρύτανης της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ, Χέδερ Γκέργκεν, και λίγο αργότερα ακολούθησε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Το περιοδικό, απαντώντας στην ανακοίνωση του Γέιλ τόνισε ότι θα συνεχίσει την «αποστολή του» προκειμένου «να εξασφαλιστεί ότι οι νομικές σχολές φέρουν την ευθύνη για τις υπηρεσίες που παρέχουν». Η στάση του περιοδικού, μετά τη δεύτερη ανακοίνωση, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έγινε πιο διαλλακτική. Σε ηλεκτρονική επιστολή του, το U.S. News & World Report ανέφερε: «Συμφωνούμε ότι η βαθμολογία δεν απηχεί πλήρως την ιστορία εκείνου που κάνει αίτηση για να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο και οι νομικές σχολές επιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων με κριτήριο την αποστολή που έχουν αναλάβει».

Η απόσυρση των δύο νομικών σχολών, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ανατρέψει το σύστημα αξιολόγησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ. Οι γνώστες της κατάστασης επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό μόνον εφόσον και άλλα πανεπιστήμια ακολουθήσουν τον δρόμο των δύο νομικών σχολών.

Το Κολούμπια

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των νομικών σχολών βρισκόταν πέρυσι το Γέιλ και ακολουθούσαν το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το Χάρβαρντ και το Κολούμπια κατέλαβαν την τέταρτη θέση. Ηδη από το καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αξιολόγηση των εθνικών πανεπιστημίων, όπου είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αργότερα παραδέχθηκε ότι κάποια από τα στοιχεία που είχε καταθέσει δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρύτανης της νομικής σχολής του Γέιλ χαρακτήρισε την κατάταξη του U.S. News & World Report «εμπορική επιχείρηση» που αποσκοπεί στο κέρδος και έχει σοβαρά σφάλματα. Τόνισε επίσης ότι περίπου το 20% της αξιολόγησης μιας νομικής σχολής βασίζεται στη βαθμολογία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, γεγονός «που ασκεί μεγάλη πίεση στις σχολές, με αποτέλεσμα να παραβλέπουν και να μη δίνουν την προσήκουσα σημασία σε φερέλπιδες φοιτητές και ιδιαίτερα εκείνους που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να προετοιμαστούν για εξετάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT