Βέλγιο: Επιμένει στο εμπόριο ρωσικών διαμαντιών παρά τις αντιδράσεις

Βέλγιο: Επιμένει στο εμπόριο ρωσικών διαμαντιών παρά τις αντιδράσεις

Μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του 2022 το Βέλγιο εισήγαγε από τη Ρωσία διαμάντια αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ρωσικά διαμάντια στον επόμενο γύρο των κυρώσεων που θα επιβάλουν οι Ευρωπαίοι στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά την εισβολή στην Ουκρανία, το Βέλγιο συνεχίζει να εισάγει διαμάντια από τη Ρωσία αν και σε μειωμένες ποσότητες, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αμβέρσα, Τζένιφερ Ράνκιν.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής, λόγω του πολέμου, σταματήσει να αγοράζει ρωσικό άνθρακα και σειρά από άλλα ρωσικά προϊόντα (χρυσό, χαβιάρι, βότκα κ.ά.) ενώ παράλληλα αποδεσμεύεται σταδιακά και από το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.  

Τα ρωσικά διαμάντια έχουν, ωστόσο, μέχρι στιγμής εξαιρεθεί από τις λίστες με τις κυρώσεις της ΕΕ. Η εξαίρεση αυτή εντυπωσιάζει, σύμφωνα με τον Guardian, καθώς το εμπόριο επηρεάζει μόνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ, το Βέλγιο, οι Αρχές του οποίου έχουν μάλιστα διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν βέτο σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία, αν και οι άμεσα εμπλεκόμενες ενώσεις (Antwerp World Diamond Centre) έχουν προειδοποιήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευαν να χαθούν ως και 10.000 θέσεις εργασίας.

Η – πλειοψηφικά κρατική – ρωσική εταιρεία Alrosa συνεχίζει να εξάγει διαμάντια στην αγορά της Αμβέρσας από όπου περνά, όπως σημειώνεται, πάνω από το 85% των ακατέργαστων διαμαντιών της υφηλίου. Η ρωσική Alrosa και κορυφαία στελέχη της φιγουράρουν ψηλά στις λίστες των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβάλει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Alrosa λέγεται ότι έχει μάλιστα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή/αναβάθμιση ενός ρωσικού πολεμικού υποβρυχίου B-871 που φέρει το όνομά της.

Μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του 2022, το Βέλγιο εισήγαγε από τη Ρωσία διαμάντια συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian.      

Με πληροφορίες από Guardian   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT