Κατάρ – Κίνα: Υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία μαμούθ με ορίζοντα 27ετίας

Κατάρ – Κίνα: Υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία μαμούθ με ορίζοντα 27ετίας

QatarEnergy και Sinopec υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα στέλνει στην Κίνα 4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως για μια περίοδο 27 ετών ξεκινώντας από το 2026. Εντείνεται η ενεργειακή πίεση προς την Ευρώπη, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό Sinopec.

Πιο συγκεκριμένα, QatarEnergy και Sinopec υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα παρέχει στην Κίνα 4 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως για μια περίοδο 27 ετών ξεκινώντας από το 2026.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς πρόκειται να λάβει η QatarEnergy σε αντάλλαγμα για αυτές τις ποσότητες LNG.

Το πρακτορείο Bloomberg πάντως από την πλευρά του υπολογίζει την αξία της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Κατάρ ξεχωρίζει ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς – εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο. Οι εξαγωγές ενέργειας του Κατάρ έχουν μάλιστα διπλασιαστεί φέτος, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη υπογράψει μια συνολική συμφωνία φυσικού αερίου με το Κατάρ και, ως εκ τούτου, η συμφωνία QatarEnergy – Sinopec θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση προς την Ευρώπη, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Stephen Stapczynski.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η κινεζική Sinopec είχε υπογράψει συμφωνία και με την σαουδαραβική Saudi Aramco.

Με πληροφορίες από Al Monitor, Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT