Συρία: Η πιο σκοτεινή νύχτα στην ήσυχη κωμόπολη του Ντερίκ

Συρία: Η πιο σκοτεινή νύχτα στην ήσυχη κωμόπολη του Ντερίκ

Δεκάδες τραυματίες από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία κατέφυγαν χθες στο νοσοκομείο του Ντερίκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Δεκάδες τραυματίες από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία κατέφυγαν χθες στο νοσοκομείο του Ντερίκ. Ο δρόμος έξω από το νοσοκομείο ήταν γεμάτος από αυτοκίνητα, που μετέφεραν τραυματίες και νεκρούς. «Τα μεσάνυχτα ακούσαμε κρότους από την κατεύθυνση του χωριού Τακίλ Μπακλ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού», λέει η Σουάντ Χαλάφ, μητέρα δολοφονημένης από τον τουρκικό στρατό ακτιβίστριας, μιλώντας στην είσοδο του νοσοκομείου στο BBC.

«Αμέσως μετά κόπηκε το ρεύμα. Ηταν αδύνατο να κοιμηθούμε. Το πρωί έμαθα ότι μεταξύ των πολλών νεκρών ήταν και δύο συγγενείς μου», λέει η Χαλάφ. Στο πέτο του παλτού της Χαλάφ βρίσκεται καρφιτσωμένη μικρή φωτογραφία της νεκρής κόρης της. «Ολες οι χώρες του κόσμου και κυρίως η Ευρώπη μπορούν να δουν τι κάνει ο Ερντογάν στον λαό μας, αλλά κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Ακόμη και να πετύχει να κατακτήσει την κουρδική γη, θα συνεχίσουμε να είμαστε Σύροι. Καλούμε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να δώσουν τέλος στην επίθεση εναντίον μας», λέει η Χαλάφ.

Σε μόλις ένα 24ωρο, η ζωή στο Ντερίκ άλλαξε δραματικά. Την Κυριακή τα καφενεία ήταν γεμάτα από κόσμο και η αγορά έσφυζε από ζωή. Οι τοποθεσίες αυτές είχαν ερημώσει χθες.

Στόχοι των drones

Η ατμόσφαιρα μεταξύ των κατά πλειονότητα Κούρδων κατοίκων της κωμόπολης είναι ηλεκτρισμένη. Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή στόχοι της τουρκικής αεροπορίας και αποφεύγουν έτσι κάθε πολυσύχναστο σημείο.

Τα θύματα των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών κηδεύθηκαν χθες το μεσημέρι.

Οι οδηγοί αποφεύγουν να πλησιάζουν αυτοκίνητα που μοιάζουν να ανήκουν σε κρατικές υπηρεσίες, καθώς αυτά αποτελούν αγαπημένους στόχους των Τούρκων χειριστών drones και των πιλότων αεροσκαφών.

Ο 38χρονος Ραντίλ είναι ιδιοκτήτης μικρού καταστήμα-τος τροφίμων στην κεντρική αγορά του Ντερίκ. «Τα μεσάνυχτα ακούσαμε τα αεροπλάνα να πετούν κοντά μας. Ετρεξα στην ταράτσα και μπορούσα να ακούσω τις ρουκέτες που χτυπού-σαν πολύ κοντά. Λίγες στιγμές αργότερα κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη γειτονιά», λέει ο Ραντίλ.

«Εχω τέσσερα παιδιά. Ο ήχος των αεροπλάνων και οι εκρήξεις τα ξύπνησαν απότομα. Ηταν αδύνατο να τα ηρεμήσω. Εκλαιγαν συνέχεια. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Τους μιλήσαμε υπομονετικά, ανάψαμε σόμπα και προσπαθήσαμε να τα ηρεμήσουμε. Η Τουρκία δεν χτυπάει στρατιωτικές βάσεις των κουρδικών δυνάμεων SDF. Εχουν βάλει εμάς, τους αμάχους, στο στόχαστρο. Ποτέ δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο εάν δεν είχαν το πράσινο φως των Αμερικανών», λέει ο Αντίλ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής παραβρέθηκαν χθες στην κηδεία 11 θυμάτων των βομβαρδισμών της νύχτας στο Ντερίκ, με τις σορούς να έχουν καλυφθεί με τη σημαία του Κουρδιστάν. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όσους πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα να πείσουν τις μεγάλες δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να μας σκοτώνει με αεροπλάνα και drones», έλεγε χθες κάτοικος του Ντερίκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT