Γερμανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις από άκρα Δεξιά και Αριστερά

Γερμανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις από άκρα Δεξιά και Αριστερά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα σε πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας εδώ και λίγους μήνες, θυμίζοντας το ειρηνικό αντικαθεστωτικό κίνημα της δεκαετίας του 1980. Πανό αριστερών οργανώσεων στην κεντρική πλατεία της Λειψίας καταδίκαζαν το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, ενώ αντιαμερικανική ρητορική είχαν υιοθετήσει όλοι οι ομιλητές.

Στις περισσότερες διαδηλώσεις συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες πολίτες, ενώ σε κάποιες η συμμετοχή δεν ξεπερνάει κάποιες δεκάδες διαδηλωτές, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Οι διαδηλώσεις αυτές –και άλλες παρόμοιες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη– αποκαλύπτουν ανησυχητική πολιτική τάση. Στη Γερμανία ορισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν καλέσματος ακροαριστερών κομμάτων, ενώ άλλες διοργανώθηκαν από τη λαϊκιστική Δεξιά, αποδεικνύοντας πως η οικονομική κρίση εξαφανίζει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες, δημιουργώντας νέα κινήματα αντίθετα στην καθεστηκυία τάξη.

Στη Λειψία, δεύτερη πόλη της Ανατολικής Γερμανίας μετά το Βερολίνο, η άκρα Αριστερά και η εξτρεμιστική Δεξιά βρέθηκαν συχνά να διαδηλώνουν ταυτόχρονα στην Αουγκουστπλατζ, με τα δύο στρατόπεδα να χωρίζονται μόνο από τις γραμμές του τραμ. «Θέλουμε το ΝΑΤΟ να πάψει να απεργάζεται σύρραξη μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, αλλά και μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Θέλουμε κανονικές τιμές αερίου και ηλεκτρικού. Δεν φοβάμαι να μιλήσω, γιατί ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε ναζί. Θέλουμε ειρήνη», λέει η συνταξιούχος Σαμπίνε Κούντσε.

Σε διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας, το μήνυμα ήταν πανομοιότυπο, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τοποθέτηση. «Ενεργειακή ασφάλεια και προστασία από τον πληθωρισμό. Ο τόπος μας πρώτα!», έγραφε πανό σε διαδήλωση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τον Οκτώβριο στο Βερολίνο. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες. «Πολλά διαφορετικά παράπονα συνυφαίνονται –φαινόμενο πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία– στις διαδηλώσεις αυτές, ειδικά στην Ανατολική Γερμανία», λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Χάγιο Φούνκε. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο οι αντιτιθέμενες στον εμβολιασμό λαϊκιστικές οργανώσεις μεταπήδησαν στην αντιπολεμική ρητορική, λέει ο Φούνκε. Παρά τις εντατικές προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας, η ήδη καταγεγραμμένη όξυνση της προσφυγικής κρίσης και η άφιξη του χειμώνα δεν προμηνύουν καλό.

Σε Τσεχία και Αυστρία

Ακόμη μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τσεχία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, 70.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράγα διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική στο ουκρανικό και τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Τα φιλορωσικά αισθήματα και το αντιπολεμικό μήνυμα μοιάζουν να έχουν αποκτήσει σημαντική επιρροή στην Αυστρία. Η χαμηλή δημοτικότητα της βυθισμένης στα σκάνδαλα κυβέρνησης επέτρεψε στο ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν την πρόθεση ψήφου υπέρ της ακροδεξιάς να ενισχύεται. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποδοθεί στο αποτελεσματικό μήνυμα των Ελευθέρων, οι οποίοι αποδίδουν τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών αποκλειστικά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο όπου το κόμμα των Ελευθέρων μπορεί να αναδειχθεί πρώτο σε εθνικές εκλογές», λέει ο Αυστριακός σχολιαστής Τόμας Χόφερ. Η γερμανική ακροδεξιά, που έχει επενδύσει πολλά στους Αυστριακούς «συντρόφους» της, αναμένει έτσι με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Κάτω Αυστρία (Νίντεροστεραϊχ), πιθανός προάγγελος επιστροφής των Ελευθέρων στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT