Ουκρανία – ΠΟΥ: Τεστ επιβίωσης ο χειμώνας

Ουκρανία – ΠΟΥ: Τεστ επιβίωσης ο χειμώνας

Επικίνδυνες οι συνθήκες στην εμπόλεμη Ουκρανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών θα είναι ο φετινός χειμώνας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, υπογράμμισε ότι οι εμπόλεμοι «παίζουν με τη φωτιά», μετά τους νέους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει το εργοστάσιο, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επικαλέστηκε τα πλήγματα ώστε να ζητήσει από το ΝΑΤΟ «βοήθεια απέναντι στη ρωσική δολιοφθορά των πυρηνικών εγκαταστάσεων». «Μία ακόμη φορά είχαμε την τύχη να μη συμβεί ατύχημα. Την επόμενη φορά ίσως να μην έχουμε αυτή την τύχη, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επόμενη φορά», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ την Κυριακή, ενώ χθες αποστολή του οργανισμού επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις.

Η Ουκρανία δεν λαμβάνει πλέον ρεύμα από τον σταθμό αυτό, ενώ παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου ηλεκτροδότησης υψηλής τάσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς της περασμένης Τρίτης. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προβλήματα επηρεάζουν το 40% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η επιστροφή της ηλεκτροδότησης αναμένεται να απαιτήσει από ώρες έως εβδομάδες. «Αυτό που θα χρειαστούμε φέτος είναι επιμονή και κουράγιο», σημείωσε η εταιρεία.

Το χιόνι που έχει καλύψει από την περασμένη εβδομάδα τη χώρα επιτείνει τις δυσκολίες, ενώ ιδίως στις περιοχές που πρόσφατα ανακατέλαβε η Ουκρανία (Χερσώνα, περίχωρα του Μικολάιβ) η κατάσταση υποχρέωσε το Κίεβο να ζητήσει την εκκένωσή τους.

«Την επόμενη φορά ίσως να μην έχουμε αυτή την τύχη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ μετά τους νέους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργο- στάσιο της Ζαπορίζια.

«Για να το πούμε απλά, αυτόν τον χειμώνα θα τεθεί ζήτημα επιβίωσης», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εφιστώντας την προσοχή στους εμπολέμους να κρατήσουν ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Την ίδια ώρα, το σφοδρό σφυροκόπημα της πόλης Μπακμούτ από τον ρωσικό στρατό συνεχίζεται, καθώς η Ρωσία επιζητεί πάση θυσία μία νίκη μετά την ταπεινωτική υποχώρηση από τη Χερσώνα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, την Κυριακή στην επαρχία Λουγκάνσκ το ρωσικό πυροβολικό επέφερε πάνω από 400 πλήγματα.

Η αγριότητα του πολέμου καταγράφεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την εκτέλεση δέκα Ρώσων αιχμαλώτων από τον ουκρανικό στρατό. Το Κίεβο υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για αιχμαλώτους αλλά για ενεργούς στρατιώτες που παρίσταναν τους αιχμαλώτους και εξουδετερώθηκαν ενώ εξαπέλυαν επίθεση. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Washington Post αναφέρει, επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει εντός των προσεχών μηνών παραγωγή ιρανικών drones στο έδαφός της, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες επίθεσης εναντίον των βασικών υποδομών της Ουκρανίας. Η σχετική συμφωνία Μόσχας – Τεχεράνης φέρεται να κλείστηκε πρόσφατα.

Στήριξη στη Μολδαβία

Παράλληλα στη Μολδαβία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, οι επιπτώσεις είναι σφοδρές, καθώς οι ροές αερίου από τη Ρωσία έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είναι σε θέση να εξάγει ρεύμα στη χώρα. Χθες διεξήχθη στο Παρίσι διάσκεψη με θέμα το πώς η Δύση μπορεί να συνδράμει τη Μολδαβία. «Πρέπει να βοηθήσουμε τον πληθυσμό να αντέξει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT