Διαμαρτυρία σιωπής από τους παίκτες του Ιράν

Διαμαρτυρία σιωπής από τους παίκτες του Ιράν

Σε συλλήψεις προσωπικοτήτων του θεάματος και του αθλητισμού προχώρησε το ιρανικό καθεστώς επειδή έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς το κίνημα του ιρανικού λαού, όπως έκανε και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας στο Κατάρ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συλλήψεις προσωπικοτήτων του θεάματος και του αθλητισμού προχώρησε το ιρανικό καθεστώς επειδή έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς το κίνημα του ιρανικού λαού, όπως έκανε και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας στο Κατάρ. Ειδικότερα, τα ιρανικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν ότι τέθηκαν υπό κράτηση οι δημοφιλείς ηθοποιοί Χαγκαμέ Γκαζιανί και Καταγιούν Ριαχί μετά την εμφάνισή τους στην εισαγγελία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις προκλητικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θαρραλέα ανάρτηση

Η Γκαζιανί το Σάββατο ανήρτησε βίντεο στο Instagram, στο οποίο αφαιρούσε το χιτζάμπ της γράφοντας: «Ισως αυτή να είναι η τελευταία μου ανάρτηση. Από αυτή τη στιγμή ό,τι και να μου συμβεί, να γνωρίζετε ότι είμαι όπως πάντα στο πλευρό του λαού του Ιράν μέχρι την τελευταία μου πνοή». Η Ριαχί είχε δώσει συνέντευξη σε ιρανικό κανάλι του Λονδίνου με ακάλυπτα μαλλιά.

Στο στόχαστρο και διάσημοι Ιρανοί αθλητές που διαμαρτύρονται για το καθεστώς στη χώρα τους.

Στο στόχαστρο του καθεστώτος βρίσκονται και διάσημοι αθλητές όπως ο επικεφαλής της ομοσπονδίας πυγμαχίας Χουσεΐν Σουρί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στη χώρα του μετά τους αγώνες στην Ισπανία. Σε βίντεο που ανήρτησε το Σάββατο είπε: «Δεν μπορώ πλέον να υπηρετήσω την αγαπημένη μου χώρα, ένα σύστημα που χύνει με τόση ευκολία το αίμα των ανθρώπων».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, επίσης, οι παίκτες της ιρανικής ομάδας παρέμεναν αμίλητοι στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες του Ιράν.

Ο αρχηγός της ομάδας Εχσάν Χατζισαφί, παίκτης της ΑΕΚ, δήλωσε ότι θα ήθελε η ομάδα του να γίνει δύναμη αλλαγής στην πατρίδα του, προσθέτοντας ότι οι παίκτες πρέπει να γίνουν η φωνή όσων υποφέρουν. Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό τόνισε ότι «πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό του. Τους στηρίζουμε και τους συμπονούμε».

Τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Ιράν ανέδειξε και ο αρχηγός της ισραηλινής στρατιωτικής κατασκοπείας, υποστράτηγος Αχαρόν Χαλίβα, επισημαίνοντας ότι οι μαζικές διαδηλώσεις θυμίζουν επωαζόμενη επανάσταση, αλλά προσέθεσε ότι, επί του παρόντος, το καθεστώς της Τεχεράνης δεν κινδυνεύει να ανατραπεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT