Η Ε.Ε. απέτυχε να επιλύσει την ένταση στο Κόσοβο

Η Ε.Ε. απέτυχε να επιλύσει την ένταση στο Κόσοβο

Ακαρπη η τριμερής συνάντηση Ζοζέπ Μπορέλ με τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου για τις πινακίδες αυτοκινήτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντονη ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά την αποτυχημένη έκβαση της έκτακτης συνάντησης μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και των ηγετών Σερβίας και Κοσόβου τη Δευτέρα. Οπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η διαμάχη Πρίστινας – Βελιγραδίου για τις πινακίδες των οχημάτων αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου», αφού η κατάσταση στο Κόσοβο είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Μία κλιμάκωση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και με τη μικρότερη αφορμή, οδηγώντας σε εχθροπραξίες, τονίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα επί του εδάφους ως εκρηκτικό. Η πρόσφατη παραίτηση των αστυνομικών του Κοσόβου που ανήκουν στη σερβική μειονότητα, έχει δημιουργήσει φόβους για ελλείψεις στη δυνατότητα του σώματος να αντιδράσει αποτελεσματικά σε περίπτωση εντάσεων.

Η Ε.Ε., από την πλευρά της, προσπαθεί να επιλύσει τη διαμάχη, που ξέσπασε όταν το Κόσοβο αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα στους πολίτες της σερβικής μειονότητας που διατηρούσαν σερβικές πινακίδες. Μία συμφωνία επί του θέματος, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και σε σταδιακή αποκλιμάκωση. Η συνάντηση μεταξύ του κ. Μπορέλ, του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι δεν οδήγησε σε πρόοδο. Ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Βούτσιτς είχε δείξει μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό, αν και η Σερβία πρέπει εξίσου να κάνει βήματα προς τον σεβασμό των συμφωνιών της με την Πρίστινα.

Ευθύνη και στους δύο

«Και οι δύο πλευρές φέρουν την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των σημερινών συνομιλιών και για οποιαδήποτε κλιμάκωση και βία που θα μπορούσε να προκύψει. Σήμερα, καταθέσαμε μια πρόταση την οποία ο πρόεδρος Βούτσιτς αποδέχθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός Κούρτι όχι», είπε ο κ. Μπορέλ. «Περιμένω να ανασταλούν αμέσως τα περαιτέρω βήματα που σχετίζονται με την επανεγγραφή των οχημάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να αναστείλει την έκδοση νέων πινακίδων με την ονομασία των πόλεων του Κοσσυφοπεδίου», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ανησυχία εξέφρασε για την κατάσταση στο Κόσοβο και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος και ζήτησε «ρεαλιστικές λύσεις», υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «παραμένει σε επαγρύπνηση».

Η επιβολή προστίμων στους κατόχους σερβικών πινακίδων αναβλήθηκε με συμφωνία του Κοσόβου για 48 ώρες, καθώς θα έπρεπε να ισχύσει από τις 21 Νοεμβρίου. Η Ε.Ε. συνεχίζει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όλους τους συμμετέχοντες να βρουν μία κοινή λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT