Απολύθηκε για τον «ρωσικό» πύραυλο

Δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press απέλυσε η διοίκηση του μέσου, αφού μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες γύρω από την επίθεση με πυραύλους την περασμένη εβδομάδα στην Πολωνία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press απέλυσε η διοίκηση του μέσου, αφού μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες γύρω από την επίθεση με πυραύλους την περασμένη εβδομάδα στην Πολωνία. Το ρεπορτάζ του 35χρονου Τζέιμς Λαπόρτα οδήγησε το AP να μεταδώσει την είδηση ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την πυραυλική επίθεση. Ο Λαπόρτα απολύθηκε ύστερα από σύντομη εσωτερική έρευνα.

Η έκρηξη της 15ης Νοεμβρίου στο πολωνικό χωριό Πρζεβοντόβ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και όξυνε τη διεθνή ανησυχία για ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, το πρακτορείο μετέδωσε έκτακτη είδηση, σύμφωνα με την οποία «ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πολωνικό έδαφος». Η πληροφορία αυτή ήταν εσφαλμένη, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας. Πολωνοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από αστοχία ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

Η αρχική έκτακτη είδηση του πρακτορείου μεταδόθηκε, όμως, σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε περάσει σε νέο, ακόμη πιο επικίνδυνο, στάδιο. Μια ημέρα αργότερα, το Associated Press απέσυρε την είδηση, δημοσιεύοντας διόρθωση. «Η ανώνυμη πληροφορία μας ήταν ανακριβής. Οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής, αλλά εκτοξεύθηκαν πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα για την αναχαίτιση ρωσικής επίθεσης», ανέφερε η διόρθωση.

Η απόλυση του Λαπόρτα αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ της Δευτέρας από την ιστοσελίδα Daily Beast. Ο Λαπόρτα υπηρέτησε ως πεζοναύτης στο Αφγανιστάν και προσελήφθη στο AP τον Απρίλιο του 2020 για να καλύπτει θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

Ο δημοσιογράφος του Α.Ρ. μετέδωσε εσφαλμένη είδηση για το πλήγμα στην Πολωνία στις 15 Νοεμβρίου, καθώς δεν διασταύρωσε την πληροφορία της CIA.

Εσωτερική έρευνα

Η εσωτερική έρευνα έδειξε ότι ο αρχισυντάκτης ζήτησε από τον Λαπόρτα να διασταυρώσει την πληροφορία του από δεύτερη πηγή. Ο ιεραρχικά προϊστάμενος διευθυντής σύνταξης, όμως, εμφανίζεται να λέει: «Εγώ ψηφίζω να το δημοσιεύσουμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος θα έκανε λάθος σε κάτι τόσο σημαντικό». Ο Λαπόρτα φέρεται επίσης να έπεισε τους προϊσταμένους του ότι διευθυντικό στέλεχος του AP είχε εγκρίνει τη δημοσίευση, πράγμα που ουδέποτε συνέβη.

Η εσφαλμένη είδηση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη, με τον Πολωνό πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εθνικής άμυνας, ζητώντας συντονισμό με το ΝΑΤΟ προκειμένου να εξετασθεί η επίκληση του άρθρου 5 της Συμμαχίας για τη συλλογική προστασία κρατών-μελών.

Το ατόπημα του πρακτορείου προκάλεσε την ικανοποίηση ακραίων συντηρητικών κύκλων, προσκείμενων στον Τραμπ, με τον σχολιαστή του δικτύου Fox, Σον Χάνιτι, να αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Το Associated Press μάς ζητά συγγνώμη που μας ανησύχησε με την προοπτική Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT