Τουρκία: Δεκάδες οι τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ

Τουρκία: Δεκάδες οι τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη δυτική Τουρκία.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη δυτική Τουρκία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά στην πόλη Ντούζτζε, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, περίπου 210 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται περίπου στα δύο χιλιόμετρα. Το μικρό εστιακό βάθος είναι ο παράγοντας που συνέβαλε ώστε η δόνηση να γίνει αισθητή από την Κωνσταντινούπολη μέχρι και την Αγκυρα.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, να σημειώνεται περίπου 20 λεπτά αργότερα, σπέρνοντας ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους κατοίκους που πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν από τα κτίρια. Οι περισσότεροι, άλλωστε, έχουν νωπές τις μνήμες της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε ένας άλλος σεισμός το 1999. Πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι της δόνησης προηγήθηκε εκκωφαντικός θόρυβος.

Χωρίς ρεύμα

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη και οι Αρχές προσπαθούσαν να την αποκαταστήσουν μέχρι το βράδυ, ενώ τα σχολεία έμειναν κλειστά κυρίως για προληπτικούς λόγους. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν εξαιτίας του πανικού και κυρίως επειδή κάποιοι πήδησαν από παράθυρα και μπαλκόνια.

Τουρκία: Δεκάδες οι τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ-1
[A.P. Photo / Khalil Hamra]

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά στην τουρκική πόλη Ντούζτζε, περίπου 210 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται περίπου στα δύο χιλιόμετρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες ότι δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές από την επίσκεψη του Εγκέλαδου και πως έχουν καταστραφεί κυρίως αγροτικά κτίρια, όπως αχυρώνες. Ζημιές προκλήθηκαν και στο δικαστικό μέγαρο της Ντούζτζε, ενώ κατέρρευσε και ένα διώροφο κατάστημα.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Κρίσεων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν τραυματισμοί σε αρκετές πόλεις, εκτός της Ντούζτζε, όπως στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζονγκουλντάκ, στην Προύσα, στη Σακάρια και στο Μπολού, και ότι δόθηκαν στους σεισμοπαθείς χιλιάδες κουβέρτες και σκηνές. Ενας από αυτούς, ο 64χρονος Σεμπαχατίν Οζτούρκ, ανέφερε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι την ώρα της δόνησης κοιμόταν και πετάχτηκε από το κρεβάτι του όταν άρχισαν να πέφτουν τριγύρω του μπουκάλια και γλάστρες, ενώ η γυναίκα του ούρλιαζε.

Τουρκία: Δεκάδες οι τραυματίες από τα 5,9 Ρίχτερ-2
[AP Photo/Khalil Hamra]

Μνήμες του 1999

Ενας άλλος κάτοικος, ο Αχμέτ Τσεβάτ Αλγκούν, δήλωσε ότι ο σεισμός τού επανέφερε στη μνήμη εκείνον του 1999. «Η γη έτρεμε για περίπου 40 με 45 δευτερόλεπτα. Οπως το 1999. Πάγωσα από τον φόβο μου», είπε.

Στον σεισμό της 12ης Νοεμβρίου 1999 σκοτώθηκαν στην Ντούζτζε 800 άνθρωποι, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς σκοτώθηκαν 17.000 από τη σεισμική δόνηση που έπληξε τη Νικομήδεια στη γειτονική επαρχία Κοτζάελι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT