Η Τουρκία είναι «περισσότερο αποφασισμένη από κάθε άλλη φορά» να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων νοτίως των συνόρων της με τη Συρία, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, αναγγέλλοντας τους κύριους στόχους της νέας, επικείμενης εισβολής του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων – της τέταρτης από το 2016.
«Συνεχίζουμε την αεροπορική επιχείρηση και θα πλήξουμε σκληρά τους τρομοκράτες στο έδαφος, τη στιγμή που θα μας είναι πιο πρόσφορη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Εχουμε ήδη δημιουργήσει τμήματα της ζώνης ασφαλείας και θα την επεκτείνουμε, ξεκινώντας από το Τελ Ριφάτ, το Μανμπίτζ και το Αϊν αλ Αράμπ (σ.σ. Κομπάνι), που αντιπροσωπεύουν τις πηγές του προβλήματος», πρόσθεσε.
Το «Γαμψό Ξίφος»
Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε ότι Δαμασκός και Βαγδάτη δεν πρέπει να ανησυχούν, καθότι η Αγκυρα «θα εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας» – θέση που υπονοεί ότι είναι προς το συμφέρον των δύο αραβικών κυβερνήσεων να περιοριστούν οι Κούρδοι αυτονομιστές. Μετά την ομιλία του, μάλιστα, εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, παρότι υποστήριξε την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση τα τελευταία 11 χρόνια. «Μπορεί να συμβεί κι αυτό (σ.σ. η συνάντηση). Στην πολιτική δεν υπάρχει μόνιμη δυσαρέσκεια και μνησικακία. Αργά ή γρήγορα θα κάνουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα βήματα», δήλωσε ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 είναι στη θέση τους και θα χρησιμοποιηθούν όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, δηλώνει ο Ακάρ.
Ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, Μαζλούμ Αμπντί, εκτιμούσε, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Al Monitor, ότι κεντρικός στόχος της επικείμενης τουρκικής εισβολής θα είναι η γενέτειρά του Κομπάνι, μια πόλη-σύμβολο για τον αγώνα των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι οι Κούρδοι θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων τον τουρκικό στρατό και τους ισλαμιστές συμμάχους τους και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις χλιαρές, μέχρι στιγμής, αντιδράσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς.
Τριμερής στο Καζακστάν
Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για το Συριακό, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ συνέστησε στην Αγκυρα «να μην πραγματοποιήσει μαζική εισβολή», αλλά δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι είναι «όμηροι των Ηνωμένων Πολιτειών». Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, οι τρεις χώρες αποδοκιμάζουν τα «αυτονομιστικά σχέδια που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και απειλούν την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους και είναι έτοιμοι να τεθούν σε λειτουργία όποτε το κρίνει σκόπιμο η τουρκική ηγεσία. Απαντώντας στην κριτική της Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η κυβέρνησή του στράφηκε προς το ρωσικό σύστημα αεράμυνας από τη στιγμή που οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τους δικούς τους πυραύλους Patriot. Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει το αντιπυραυλικό σύστημα και να μην το χρησιμοποιήσει έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA.