Προς μετωπική Βρυξέλλες και Βουδαπέστη

Προς μετωπική Βρυξέλλες και Βουδαπέστη

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να εισηγηθεί την παρακράτηση του συνόλου των κονδυλίων για την Ουγγαρία από το ταμείο συνοχής, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η διαμάχη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βουδαπέστη, που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της Ουγγαρίας στο χείλος της αβύσσου, δεν έχει κοπάσει, αντιθέτως αναμένεται να περάσει σε νέα πιο οξεία φάση την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εισηγηθεί την παρακράτηση του συνόλου των κονδυλίων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη από το ταμείο συνοχής, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βουδαπέστη δεν υλοποίησε το πακέτο των 17 μεταρρυθμίσεων για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, το οποίο είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των κονδυλίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της FAZ, που αμφισβητούνται από ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης η Κομισιόν θα προτείνει να παρακρατηθεί το σύνολο του ποσού. Το Bloomberg υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και ότι πιθανώς κάποια κονδύλια θα χορηγηθούν, ως αναγνώριση της όποιας προόδου έχει συντελεστεί έως τώρα.

Πέραν των 7,5 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία, η Ουγγαρία έχει λαμβάνειν 5,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία όμως επίσης εξαρτώνται από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Η απόφαση για τα κονδύλια αυτά θα ληφθεί σε δεύτερο χρόνο. Στο μεταξύ η Βουδαπέστη αντιδρά στη συζήτηση για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων, ασκώντας βέτο σε μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών που απαιτούν ομοφωνία. Δεν επιτρέπει την υιοθέτηση κοινού κατώτερου συντελεστή για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών και μπλοκάρει τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ στο ΝΑΤΟ συντάσσεται με την Τουρκία παρεμποδίζοντας την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Μακριά από την Πολωνία

«Με τη φιλική στάση του προς τη Μόσχα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει αποξενώσει ακόμη και την παλιά φίλη του, την Πολωνία», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό σημειώνει ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι γιατί η οικονομία της Ουγγαρίας «έχει καταρρεύσει ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία». Τα δισεκατομμύρια με τα οποία επιδοτεί ο Ορμπαν την κατανάλωση πετρελαίου και αερίου επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία. Εξαιτίας του πληθωρισμού που καλπάζει (20%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 10%) η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας ανέβασε τα επιτόκια στο 17%. «Μια πτώχευση του ουγγρικού δημοσίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν η χώρα δεν λάβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια», υποστηρίζει το περιοδικό.

Η απόφαση για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ουγγαρία θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Για το «πάγωμα» των κονδυλίων απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών. «Αυτό θα είναι δύσκολο, γιατί κάποιες κυβερνήσεις της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης ίσως φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες που θα μπουν στο στόχαστρο λόγω κατηγοριών για διαφθορά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα SZ. «Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συμβιβαστούν συμφωνώντας να “παγώσουν” λιγότερα κονδύλια». Αντίστοιχη διαμάχη της Ε.Ε. με την Πολωνία επιλύθηκε μετά την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων από την πολωνική κυβέρνηση, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκταμιεύσεις προς τη χώρα.

Το κασκόλ του Ορμπαν

Εν μέσω δυσκολιών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στρέφεται στον εθνικισμό. Ο Ορμπαν παρακολούθησε τον αγώνα της εθνικής Ουγγαρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κατάρ φορώντας ένα κασκόλ με τον χάρτη της χώρας του – όχι όμως όπως είναι σήμερα, αλλά όπως ήταν πριν διαμελιστεί, την επαύριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Αυστρία, στη Σερβία, στην Κροατία, στη Σλοβακία, στη Ρουμανία και την Ουκρανία περιλαμβάνονται στον χάρτη αυτόν. Οι οργισμένες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών δεν πτόησαν τον Ορμπαν, αφού στόχος του ήταν να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό, η οποία κλονίζεται εξαιτίας της ακρίβειας. H κυβέρνηση Ορμπαν έχει ορίσει ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών, όπως η ζάχαρη, το αλεύρι, το ηλιέλαιο, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το γάλα και εσχάτως και οι πατάτες και τα αβγά. Το όριο ισχύει για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όχι για τα μικρά καταστήματα ή τους προμηθευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT