Ταραχές στην Κίνα λόγω της πολιτικής για την COVID-19

Ταραχές στην Κίνα λόγω της πολιτικής για την COVID-19

Επεισόδια από εργαζομένους στη μονάδα κατασκευής των iPhone

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής εργατική εξέγερση λόγω… COVID-19 σημειώθηκε χθες στην εργοστασιακή μονάδα Foxconn, όπου κατασκευάζονται τα κινητά τηλέφωνα iPhone της Apple στην Κίνα. Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα, έσπαγαν παράθυρα και κατέστρεφαν τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Οι χθεσινές σκηνές, που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνιστούν την κλιμάκωση του αναβρασμού των τελευταίων ημερών στο εργοστάσιο της Ζενγκζού που προκάλεσαν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οι έντονες διαμαρτυρίες άρχισαν νωρίτερα το πρωί όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να καθυστερήσει η καταβολή των χρηματικών μπόνους, ανέφεραν κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εργαζόμενοι ξέσπασαν φωνάζοντας συνθήματα «δώστε μας τα λεφτά μας», ενώ βρίσκονταν περικυκλωμένοι από άτομα που φορούσαν στολές βιολογικού πολέμου και κράδαιναν κλομπ.

Σε άλλα βίντεο καταγράφηκε η ρίψη δακρυγόνων τη στιγμή που το πλήθος ξήλωνε τα κιγκλιδώματα στα σημεία ελέγχου COVID-19. Kάποιοι κατήγγειλαν ότι εξαναγκάστηκαν να κοιμηθούν στους κοιτώνες της μονάδας δίπλα σε συναδέλφους τους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχία για το αν θα σιτιστούν ενώ βρίσκονται σε καραντίνα.

Ταραχές στην Κίνα λόγω της πολιτικής για την COVID-19-1
VIDEO OBTAINED VIA REUTERS

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν όταν έγινε γνωστό ότι θα καθυστερήσει η καταβολή των χρηματικών μπόνους.

Τι απαντάει η Foxconn

Η Foxconn, απαντώντας στα όσα της προσάπτουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει τιμήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το προσωπικό και ότι οι αναφορές περί συμβίωσης ασθενών και υγιών εργαζομένων δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. «Οσον αφορά τα βίαια επεισόδια, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το προσωπικό και την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον», καταλήγει. Παρότι κάποιες πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι παρά την εκρηκτική κατάσταση στο εργοστάσιο η παραγωγή δεν επηρεάστηκε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η παραγωγή του εργοστασίου δεν θα καταφέρει να αποκατασταθεί πλήρως, όπως προέβλεπε η εταιρεία μέσα στον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των επεισοδίων που επηρεάζουν περισσότερο καινούργιους υπαλλήλους οι οποίοι προσλήφθηκαν πρόσφατα για να καλύψουν τα κενά στο εργατικό δυναμικό.

Στον κόσμο του Οργουελ

Οι συνθήκες που επικρατούν στη μεγάλη μονάδα θυμίζουν έναν κόσμο δανεισμένο από τον Οργουελ. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν και κοιμούνται μέσα στην επιχείρηση, ουσιαστικά απομονωμένοι από τον έξω κόσμο. Χιλιάδες φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη μονάδα, που μέχρι πρόσφατα είχε εργατικό δυναμικό 200.000 ανθρώπων, κυρίως λόγω των αυστηρών κανόνων καραντίνας, των κακών συνθηκών διαβίωσης και των ελλείψεων τροφίμων, αλλά και της ανικανότητας της εταιρείας να αποτρέψει την εμφάνιση επιδημικών εστιών. H διοίκηση προσπάθησε να προσελκύσει νέους προσφέροντας χρηματικά δώρα και υψηλότερους μισθούς, ενώ οι τοπικές αρχές προέτρεψαν απόστρατους και συνταξιούχους να εργαστούν εκεί περιστασιακά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT