Έκλεψαν θησαυρό από βαυαρικό μουσείο σε εννέα λεπτά

Έκλεψαν θησαυρό από βαυαρικό μουσείο σε εννέα λεπτά

Οι ληστές απέσπασαν εκατοντάδες κέλτικα χρυσά νομίσματα από χώρο που δεν φυλασσόταν τη νύχτα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η γερμανική αστυνομία για τον εντοπισμό αδίστακτων ληστών, οι οποίοι εισέβαλαν σε μουσείο της πόλης Μαντσίνγκ της Βαυαρίας για να αρπάξουν εκατοντάδες κέλτικα χρυσά νομίσματα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Η ληστεία, που είχε διάρκεια μόλις εννέα λεπτών, ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε από εγκληματική συμμορία του Βερολίνου, υπεύθυνη για ληστεία το 2017 γιγάντιου χρυσού νομίσματος από τον Καναδά αξίας 1 εκατ. δολαρίων από μουσείο της πόλης Μπόντε. Η λεία της χθεσινής ληστείας ανέρχεται σε 436 χρυσά νομίσματα και μία ράβδο χρυσού από αρχαιολογική ανασκαφή του 1999 κοντά στην πόλη Μαντσίνγκ.

Ο υπαρχηγός της βαυαρικής αστυνομίας, Γκίντο Λίμερ, ανέφερε ότι στη 1.17 τα ξημερώματα τα τηλεφωνικά καλώδια κόπηκαν σε υποσταθμό σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο, παραλύοντας τις τηλεπικοινωνίες σε όλη την περιοχή. Τα βίντεο ασφαλείας του μουσείου εμφανίζουν τους δράστες να διαρρηγνύουν μικρή πόρτα στη 1.26, για να αποχωρήσουν στη 1.35. Η όλη επιχείρηση είχε διάρκεια μόλις εννέα λεπτών.

Ο Λίμερ υποστήριξε ότι η μεθοδολογία των δραστών έχει πολλά κοινά με εκείνη των ληστών του καναδικού χρυσού νομίσματος, αλλά και με ληστεία κοσμημάτων στην πόλη της Δρέσδης. «Δουλειά επαγγελματιών, μελών του οργανωμένου εγκλήματος», χαρακτήρισε τη ληστεία ο υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Μπλούμε.

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος παραδέχθηκαν ότι ο χώρος του μουσείου δεν φυλάσσεται τη νύχτα. «Θεωρήσαμε ότι ένας συναγερμός θα ήταν αρκετός», είπε ο έφορος αρχαιοτήτων της Βαυαρίας, Ρούπερτ Γκέπχαρτ, που επεσήμανε ότι ο θησαυρός έχει ανεκτίμητη αξία για την κοινότητα του Μαντσίνγκ, αλλά και για ερευνητές αρχαιολόγους από όλη την Ευρώπη.

Τα νομίσματα χαλκεύθηκαν πιθανόν γύρω στο 100 π.Χ. και αποδεικνύουν ότι το χωριό του Μαντσίνγκ διατηρούσε εμπορικούς δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι τα νομίσματα θα παραμείνουν μαζί και θα επανεμφανισθούν κάποια στιγμή. Η πώλησή τους είναι δύσκολη, καθώς είναι καταγεγραμμένα και δημοσιευμένα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η μετατροπή τους σε ράβδους χρυσού για εύκολη διακίνηση», λέει ο Γκέπχαρτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT