ΗΠΑ: Προς κλήτευση ο Μάικ Πενς από το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Προς κλήτευση ο Μάικ Πενς από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σαρωτική στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ η ήττα των υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από τον Τραμπ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να καλέσουν τον τέως αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο και να διατηρηθεί στην εξουσία, παρά την εκλογική ήττα του, αναφέρει δημοσίευμα των Νew York Times. Ο Μάικ Πενς είχε αρνηθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, τονίζοντας τότε ότι δεν έχει υποχρέωση να το πράξει. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσέλθει, καθώς αναγνωρίζει ότι η έρευνα που διενεργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης διαφέρει από αυτήν της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την ίδια στιγμή καταποντίστηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές στην πολιτεία της Αλάσκα οι εκλεκτοί του τέως προέδρου Τραμπ. Η πρώην υποψήφια για το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν έχασε για ακόμη μία φορά την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Μέρι Πελτόλα, του Δημοκρατικού Κόμματος, εξανεμίζοντας κάθε πιθανότητα επιστροφής της στο πολιτικό προσκήνιο. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε η προ τριμήνου διεκδίκηση της έδρας μετά τον θάνατο του Nτον Γιανγκ, Ρεπουμπλικανού βουλευτή της πολιτείας που την κατείχε για 49 χρόνια. Η Πελτόλα είναι η πρώτη γυναίκα και αυτόχθων Αμερικανίδα που αντιπροσωπεύει την Αλάσκα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

H ήττα των υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από τον Τραμπ είναι σαρωτική. Στη Γερουσία εξελέγη για τέταρτη φορά η Λίζα Μουρκόφσκι, η οποία είχε ψηφίσει στο Κογκρέσο υπέρ της παραπομπής του τέως προέδρου για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Η Μουρκόφσκι, που ανήκει στον κεντρώο χώρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων, αφήνοντας πίσω την εκλεκτή του προέδρου Τραμπ, Κέλι Τσιμπάκα.

Τέλος, η επανεκλεγείσα γερουσιαστής της Αλάσκα ήταν η μία από τους δύο Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία που υποστήριξαν το γυναικείο δικαίωμα στην άμβλωση και εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της για την κατάργησή του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT