Στόλτενμπεργκ: Ώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία

Στόλτενμπεργκ: Ώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία

Ανοικτές οι πόρτες και για την Ουκρανία, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Συμμαχίας τόνισε ότι έφτασε ο καιρός να υποδεχθεί το ΝΑΤΟ τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς ως πλήρη μέλη του. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη η Άγκυρα δεν έχει άρει τις σχετικές επιφυλάξεις της, μολονότι έχει δηλώσει ότι οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Αντιθέτως την Πέμπτη η Βουδαπέστη δήλωσε ότι στηρίζει την άμεση ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία, αίροντας τις δικές της επιφυλάξεις.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι όσον αφορά την Ουκρανία «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές. Και αυτό δεν είναι μόνο στα λόγια, το έχουμε δείξει με τις ενέργειές μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία έγιναν δεκτά στο μπλοκ και το 2022 προσκλήθηκαν η Φινλανδία και η Σουηδία. «Με αυτές τις αποφάσεις, δείξαμε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Αυτό το μήνυμα ισχύει και για την Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών έχει προσκληθεί σε συνάντηση στο Βουκουρέστι την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη για να συζητηθεί η υποστήριξη προς τη χώρα. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι δεν θα υπήρχε μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία εάν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν θα υποχωρήσει από την υποστήριξή της στο Κίεβο.

Σχετικά με την επικείμενη παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ από τη Γερμανία στην Πολωνία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι αποφάσεις για συγκεκριμένα συστήματα είναι εθνικές αποφάσεις, είπε προσθέτοντας πάντως ότι συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλες ρυθμίσεις μερικές φορές ότι απαιτούν διαβουλεύσεις με άλλους συμμάχους.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT