Twitter: Φόβοι για την «αμνηστία» Μασκ σε αποκλεισμένους χρήστες του

Twitter: Φόβοι για την «αμνηστία» Μασκ σε αποκλεισμένους χρήστες του

«Γενική αμνηστία» στους αποκλεισμένους χρήστες του Τwitter θα δώσει ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Ελον Μασκ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γενική αμνηστία» στους αποκλεισμένους χρήστες του Τwitter θα δώσει ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Ελον Μασκ. Η αμφιλεγόμενη απόφασή του ελήφθη μετά την ολοκλήρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ο ίδιος οργάνωσε θέτοντας στους χρήστες το ερώτημα επιστροφής λογαριασμών που δεν έχουν παραβιάσει νόμους και δεν προωθούν σπαμ. Από τους περίπου 3,1 εκατομμύρια χρήστες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, το 72% απάντησε καταφατικά, ανοίγοντας το Κουτί της Πανδώρας για αύξηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του μίσους. Ηδη πολλοί αναλυτές εκφράζουν τον φόβο ότι η κίνηση του Μασκ ανοίγει την πόρτα της επιστροφής στο Twitter για το αμερικανικό ναζιστικό κόμμα και πληθώρα παρόμοιων ομάδων. Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος Χόπεουελ Κιν’ όνο από τη Ζιμπάμπουε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ανέφερε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική, ιδιαίτερα για την Αφρική, όπου λογαριασμοί-φαντάσματα υποστηριζόμενοι από τις κυβερνήσεις αποκλείστηκαν επειδή έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές ακτιβιστών και δημοσιογράφων», ενώ απευθυνόμενος στον Ελον Μασκ είπε: «Εχεις αίμα στα χέρια σου».

Ρητορική μίσους

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά για την πάταξη της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων τόσο το Twitter όσο και ανταγωνιστικές πλατφόρμες δεν κατάφεραν να «κατεβάσουν» αναρτήσεις που περιείχαν ρητορική μίσους, οι οποίες στην Ε.Ε. συνιστούν ποινικά αδικήματα. Ειδικά το Twitter αφαίρεσε το 45,1% αναρτήσεων τέτοιου περιεχομένου φέτος, ενώ μία χρονιά νωρίτερα το 49,8%. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση το Twitter είχε τη χειρότερη απόδοση συγκριτικά με άλλες πλατφόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που αναλύθηκαν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου του τρέχοντος έτους, πολλούς μήνες πριν από την αγορά της πλατφόρμας από τον Ελον Μασκ και τη χαλάρωση των δικλίδων ασφαλείας κατά της διάδοσης της ρητορικής μίσους. Μετά την «αμνήστευση» που έδωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στους αποκλεισμένους χρήστες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επίμαχες αναρτήσεις θα αυξηθούν.

Σε σύγκρουση με την Ε.Ε.

Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ελον Μασκ τον θέτει, εξάλλου, σε πορεία σύγκρουσης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε., όπου η ρητορική μίσους δεν τυγχάνει συνταγματικής προστασίας, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες, στις πλατφόρμες που δεν εποπτεύουν με αυστηρότητα το περιεχόμενό τους θα επιβάλλονται βαριά χρημα-τικά πρόστιμα.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρεντέρς ανέφερε ότι πέρυσι ζήτησε από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δράσουν άμεσα κατεβάζοντας τις επίμαχες αναρτήσεις, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT