Ισραήλ: Ένας ακροδεξιός με στρατιωτικές υπεραρμοδιότητες

Ισραήλ: Ένας ακροδεξιός με στρατιωτικές υπεραρμοδιότητες

Συμφωνία υπέγραψε χθες το Λικούντ του εν αναμονή πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το ακροδεξιό κόμμα Οτζμά Γιεχουντίτ, με ηγέτη τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος θα αναλάβει το νέο υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας με ενισχυμένες αρμοδιότητες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συμφωνία υπέγραψε χθες το Λικούντ του εν αναμονή πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το ακροδεξιό κόμμα Οτζμά Γιεχουντίτ, με ηγέτη τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος θα αναλάβει το νέο υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Πρόκειται για την πρώτη προγραμματική συμφωνία που υπογράφει ο Νετανιάχου για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Το Λικούντ αναμένεται να υπογράψει και άλλες τέτοιες συμφωνίες αυτή την εβδομάδα με τον Μπεζαζέλ Σμοτρίχ, επικεφαλής του επίσης ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, και με το κόμμα των υπερορθόδοξων Εβραίων «Σας».

Η συμφωνία με τον Μπεν-Γκβιρ προβλέπει ότι το Οτζμά Γιεχουντίτ θα λάβει τρία χαρτοφυλάκια: την Εθνική Ασφάλεια (πρώην υπουργείο Ασφαλείας, οι αρμοδιότητες του οποίου θα ενισχυθούν), το υπουργείο Ανάπτυξης της Γαλιλαίας και της ερήμου Νεγκέβ, καθώς και το υπουργείο Εβραϊκής Κληρονομιάς. Οι νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας θα οδηγήσουν στη συγχώνευση διάσπαρτων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, υπό τον έλεγχο του Μπεν-Γκβιρ. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση νέας Συνοριακής Αστυνομίας της Δυτικής Οχθης με 2.000 άνδρες και γυναίκες, με αποστολή την αντιμετώπιση ταραχών και δικαίωμα σύλληψης υπόπτων και εκκένωσης παράνομων εποικισμών. Μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες αυτές ανήκαν στον στρατό.

Αντιδράσεις

Ανώτατος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας είπε, μιλώντας στην εφημερίδα Haaretz, ότι «το νέο σώμα μετατρέπει τη συνοριοφυλακή σε ιδιωτική αστυνομία του Μπεν-Γκβιρ». Η ισραηλινή Δικαιοσύνη αναμένεται να εξετάσει κατά πόσον η μετάθεση της αρμοδιότητας φύλαξης των Κατεχομένων στο νέο σώμα είναι σύννομη.

Συμφωνία της επερχόμενης κυβέρνησης Νετανιάχου με τον Μπεν-Γκβιρ, επικεφαλής στο υπ. Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Μπεν-Γκβιρ είπε: «Κάναμε σήμερα μεγάλο βήμα για να αποκτήσουμε μια πραγματικά δεξιά κυβέρνηση». Ο εν αναμονή υπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα του συντηρητικού τόξου να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ κατηγόρησε και αυτός τον Νετανιάχου για δημιουργία ιδιωτικού στρατού του Μπεν-Γκβιρ στη Δυτική Οχθη, για να προσθέσει ότι οι ενέργειες του εν αναμονή πρωθυπουργού «αποτελούν ομολογία ότι πραγματικός πρωθυπουργός θα είναι ο ηγέτης του Οτζμά Γιεχουντίτ». Ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Γκάντι Αϊζενκοτ, χαρακτήρισε τον διορισμό του Μπεν-Γκβιρ «θλιβερό αστείο στις πλάτες των πολιτών του Ισραήλ».

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανήκει στη νέα γενιά οπαδών του δολοφονηθέντος το 1990 ακροδεξιού ραββίνου Μέιρ Καχάνε, ιδρυτή του κόμματος Καχ, με κεντρική πλατφόρμα τον βίαιο εκτοπισμό και τη φυσική εξόντωση του συνόλου των «φυλετικά κατώτερων» Παλαιστίνιων κατοίκων των Κατεχομένων.

Η δολοφονία του Καχάνε από Παλαιστίνιο στη Νέα Υόρκη ανήγαγε τον ρατσιστή ραβίνο σε μάρτυρα του ακραίου θρησκευτικού σιωνισμού και ενέπνευσε την επίθεση στον Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα το 1994 με δράστη οπαδό του Καχάνε και θύματα 29 Παλαιστίνιους προσκυνητές. Το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ έχει υιοθετήσει τις θέσεις του Καχάνε, ζητώντας –σε πρώτη φάση– την περιστολή των δικαιωμάτων μη Εβραίων κατοίκων του Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT