Παγωμένο και σκοτεινό το Κίεβο – Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς

Παγωμένο και σκοτεινό το Κίεβο – Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς

Γεννήτριες για τα μπλακ άουτ και συστήματα αεράμυνας από την Ευρώπη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συντονίζουν νέες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ώστε η χώρα να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες ενός τρομερά δύσκολου χειμώνα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σαρωτικών ρωσικών βομβαρδισμών στις ενεργειακές και άλλες υποδομές της.

Η Γαλλία στέλνει στο Κίεβο 100 γεννήτριες υψηλής τάσης που προορίζονται να αναπληρώσουν ορισμένα από τα κενά που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, όπως ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα για «εργαλειοποίηση του χειμώνα». Μια μέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση εγκαινίασε το πρόγραμμα «Γεννήτριες της ελπίδας», στο πλαίσιο του οποίου 200 ευρωπαϊκές πόλεις θα προσφέρουν στους Ουκρανούς γεννήτριες και μετασχηματιστές.

Την ουκρανική πρωτεύουσα επισκέφθηκε εκτάκτως χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος υποσχέθηκε στις ουκρανικές αρχές ότι η χώρα του θα τους παραδώσει σύντομα αντιαεροπορικό σύστημα αξίας 50 εκατ. λιρών (60 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων ραντάρ, τα οποία αναμένεται ότι θα ανιχνεύουν αποτελεσματικότερα τα εχθρικά βλήματα και ιδιαίτερα τα ιρανικής κατασκευής drones που πλήττουν ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Παγωμένο και σκοτεινό το Κίεβο – Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς-1
«Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά και ολόκληρη η ηγεσία της χώρας συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος ανάμεσα σε μητέρες στρατευμένων που τον άκουγαν προσεκτικά, χωρίς να λάβουν τον λόγο. [Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP]

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε χθες το πρωί ότι η θέρμανση είχε αποκατασταθεί στο ένα τρίτο των νοικοκυριών της πρωτεύουσας, αλλά ο μισός πληθυσμός της εξακολουθούσε να μην έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Ενας από τους υπό ουκρανικό έλεγχο αντιδραστήρες της χώρας τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, ενώ νωρίτερα είχε επανασυνδεθεί με το δίκτυο και ο υπό ρωσικό έλεγχο σταθμός της Ζαπορίζια. Τις ζοφερές επιπτώσεις των ρωσικών βομβαρδισμών αποτυπώνουν και νυχτερινές φωτογραφίες δορυφόρων της NASA, όπου σχεδόν ολόκληρη η Ουκρανία απεικονίζεται κατασκότεινη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με μητέρες στρατιωτών και τις διαβεβαίωσε ότι μοιράζεται τις αγωνίες τους.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες, όπως είχε προαναγγελθεί, με μητέρες Ρώσων στρατιωτών, σε μια προσπάθεια να δείξει στην κοινή γνώμη ότι μοιράζεται τον πόνο και την αγωνία τους. «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά και ολόκληρη η ηγεσία της χώρας συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος ανάμεσα σε μητέρες στρατευμένων που τον άκουγαν προσεκτικά, χωρίς να λάβουν τον λόγο στα αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός γιου, ιδιαίτερα για μια μητέρα», ανέφερε ένας σκυθρωπός Πούτιν, αναπνέοντας βαριά και καθαρίζοντας κατά διαστήματα τον λαιμό του. Ανάμεσα στις γυναίκες που προσήλθαν στη συνάντηση ήταν και μητέρες κάποιων από τους 300.000 που επιστρατεύθηκαν τον Σεπτέμβριο με απόφαση του Πούτιν.

Σε μαύρη λίστα η Meta

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέθεσε τη Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, στον κατάλογο των «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι ρωσικές αρχές περιόρισαν την πρόσβαση τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. Νυχτερινή συνάντηση για το μέλλον της μεγάλης ρωσικής πολυεθνικής Yandex, της επονομαζόμενης «ρωσικής Google», είχαν ο πρόεδρος Πούτιν και ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αναλάβει την εταιρεία που δοκιμάζεται σκληρά από τις δυτικές κυρώσεις. Oπως αναφέρουν οι New York Times, η μητρική εταιρεία της Yandex, που έχει έδρα την Ολλανδία, ετοιμάζεται να απογαλακτιστεί από τη ρωσική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT