Γαλλία: Δικαστική έρευνα για σχέση Μακρόν και McKinsey

Γαλλία: Δικαστική έρευνα για σχέση Μακρόν και McKinsey

Στο μικροσκόπιο η εταιρεία για ξέπλυμα κεφαλαίων, ευνοιοκρατία και απάτη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ερευνα πραγματοποιεί η γαλλική δικαιοσύνη γύρω από τις στενές σχέσεις που διατηρεί η κυβέρνηση Μακρόν με τον αμερικανικό οίκο συμβούλων McKinsey. Παρότι η ανακοίνωση της οικονομικής Εισαγγελίας δεν αναφέρει το όνομα του προέδρου, η έρευνα θα επικεντρωθεί στις σχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τον συμβουλευτικό οίκο κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του εκστρατειών το 2017 και το 2022, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Η Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η δικαιοσύνη έχει διατάξει το άνοιγμα τριών παράλληλων ερευνών «για ελλιπή παραστατικά προεκλογικών κεφαλαίων», που αφορούν τις «παρεμβάσεις εταιρείας συμβούλων στις εκστρατείες του 2017 και 2022». Δεύτερη έρευνα θα ασχοληθεί με υπόνοιες «ευνοιοκρατίας και επ’ αμοιβή παραχώρηση προνομίων», ενώ στις δύο προηγούμενες προστίθεται και προκαταρκτική έρευνα εναντίον της McKinsey για «διακεκριμένο ξέπλυμα κεφαλαίων και διακεκριμένη φορολογική απάτη (fraude fiscale aggrave)».

Κάθε παρατυπία αρνήθηκε χθες σε οργισμένες δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι κάθε υπόνοια ευνοιοκρατίας απέναντι στη McKinsey είναι ανυπόστατη, καθώς «ένας πρόεδρος δεν ασχολείται με κρατικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς». Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δαπάνες της εκστρατείας του το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι τα λογιστικά στοιχεία της εκστρατείας ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα, καλώντας τη γαλλική δικαιοσύνη να συνεχίσει απρόσκοπτη το έργο της φροντίζοντας για την πλήρη διαλεύκανση κάθε γκρίζας ζώνης.

Η McKinsey κέντρισε το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης εξαιτίας προκαταρκτικής έρευνας από επιτροπή της Γερουσίας για τον ρόλο των εταιρειών συμβούλων. Οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες οίκων όπως η McKinsey διπλασιάσθηκαν μεταξύ 2018 και 2021, για να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής. Τον Μάρτιο, η Γερουσία ζήτησε από την Εισαγγελία τη δίωξη των επικεφαλής της McKinsey, υποστηρίζοντας ότι παραπλάνησαν σκόπιμα την επιτροπή στις ένορκες καταθέσεις τους.

Ο αμερικανικός οίκος κέντρισε το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης εξαιτίας προκαταρκτικής έρευνας από επιτροπή της Γερουσίας για τον ρόλο των εταιρειών συμβούλων.

Αγωγές πολιτών

Την ίδια ώρα, Γάλλοι πολίτες και οργανώσεις θυμάτων της COVID-19 έχουν καταθέσει αγωγές για την κακοδιαχείριση της υγειονομικής κρίσης μνημονεύοντας τα παχυλά συμβόλαια της McKinsey για παροχή υγειονομικών και άλλων συμβουλών σε κρατικές υπηρεσίες.

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει αναδείξει εδώ και χρόνια τις στενές σχέσεις μεταξύ Μακρόν και McKinsey. Ο όμιλος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν το 2017, με στελέχη του να παρίστανται σε συσκέψεις των επικεφαλής της εκστρατείας του μετέπειτα προέδρου. Ορισμένα στελέχη της «Φίρμας», όπως αποκαλείται συχνά ο όμιλος McKinsey, εντάχθηκαν στις τάξεις του κόμματος του Μακρόν και σε επιτελικές θέσεις υπουργείων μετά τη νίκη στις εκλογές.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η McKinsey εξασφάλισε 28 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 40 περίπου κυβερνητικές πρωτοβουλίες την περίοδο 2017-2021, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι παροχές για ανέργους, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας η εταιρεία έλαβε επιπλέον 13 εκατ. ευρώ για την προώθηση του εμβολιαστικού μηνύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT