Γιατί συχνά δεν μπορούμε να ακούσουμε καθαρά όσα λένε οι ηθοποιοί

Γιατί συχνά δεν μπορούμε να ακούσουμε καθαρά όσα λένε οι ηθοποιοί

Και ίσως τελικά το πρόβλημα να μην κρύβεται στην ακοή μας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν άνθρωποι που ενεργοποιούν τους υπότιτλους επειδή αυτό τους βοηθάει να κατανοήσουν την πλοκή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες. Άλλοι πάλι, τους ενεργοποιούν επειδή δεν μπορούν να ακούσουν όσα λένε οι ηθοποιοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα ότι πάσχουν από βαρηκοΐα. 

Το μπέρδεμα στον ήχο είναι ο βασικός λόγος που ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παρακολουθεί βίντεο με υπότιτλους, σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από την εφαρμογή γλώσσας Preply.

Καθώς όλο και περισσότερα στούντιο παραγωγής βίντεο χρησιμοποιούν εξελιγμένες μορφές ήχου για πλήρη εμπειρία ψυχαγωγίας στο σπίτι, υπάρχουν και μερικές συσκευές που δεν μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη της τεχνολογίας για σωστή απόδοση περιεχομένου. Το ίδιο συμβαίνει και με θεατές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. 

Για παράδειγμα, «αν υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν ή φωνάζουν κατά τη διάρκεια σκηνών με δράση, οι ήχοι που προκύπτουν είναι υψηλότεροι από τον διάλογο», δήλωσε στην Wall Street Journal η μουσικός Μέλανι Μπρουκς. Και πρόσθεσε ότι η κατανόηση μερικών διαλόγων στις αγαπημένες της fantasy και περιπετειώδεις τηλεοπτικές σειρές είναι δύσκολη χωρίς υπότιτλους». 

Πολλοί τείνουν να κατηγορούν τις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης για τον κακό τους ήχο. Οι τηλεοράσεις παλαιότερων δεκαετιών είχαν ηχεία μπροστά που έστελναν τον ήχο προς το μέρος των θεατών, ενώ τα νέα μοντέλα έχουν ηχεία πίσω από την οθόνη ή «κοιτούν» προς τα κάτω εκπέμποντας ήχο μακριά.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Τα υπόλοιπα βασίζονται στη διαδικασία διαμόρφωσης του ήχου, από τις επιλογές του στούντιο κατά την παραγωγή μέχρι την συσκευή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του περιεχομένου, είπε ο Ρίτσαρντ Νίβενς, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων ήχου στην εταιρεία Avid Technology. 

Οι ηχολήπτες συνδυάζουν όλο τον ήχο στο βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου, της μουσικής και των ήχων που ακούγονται στο βάθος σε αυτό που ακόμα όταν παρακολουθούμε στις ταινίες και τις σειρές. 

Ηχοληψία στις κινηματογραφικές παραγωγές

Τα τελευταία χρόνια, οι σκηνοθέτες εστιάζουν στο να κάνουν τις ταινίες και σειρές τους να μοιάζουν και να ακούγονται εντυπωσιακές και ρεαλιστικές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι οι θεατές ίσως να δυσκολεύονται να καταλάβουν τον διάλογο. 

Τα φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν, «Τένετ» και «Interstellar» είναι γνωστά για τις ρεαλιστικές εικόνες, αλλά ο διάλογος είναι δύσκολος να ξεχωρίσει από το υπόλοιπο περιεχόμενο. Όταν οι νέες κινηματογραφικές του δουλειές κυκλοφορούν στις αίθουσες, οι θεατές συνήθως παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά που λένε οι ηθοποιοί. Ωστόσο, ο Νόλαν υπερασπίστηκε την τεχνική του στον ήχο, λέγοντας ότι αυτή του επιτρέπει να είναι δημιουργικός.

Μάλιστα, οι ταινίες του έχουν πολλές υποψηφιότητες Όσκαρ στις κατηγορίες Ήχου και έχουν κερδίσει και αγαλματίδια. 

Όταν ο διάλογος είναι μπλεγμένος, συχνά οι ηθοποιοί ηχογραφούν εκ νέου τις ατάκες τους σε ένα στούντιο ειδικό για μεταπαραγωγή (postproduction), αλλά αυτά τα ηχητικά κομμάτια ίσως να ακούγονται σαν να μην ηχογραφήθηκαν στην πρωτότυπη σκηνή, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι ηχολήπτες ώστε ο ήχος να βελτιωθεί.  

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει υψηλής τεχνολογίας ηχεία τηλεόρασης ή εξωτερικό ηχοσύστημα, ο ήχος θα συμπιεστεί στα παλαιάς τεχνολογίας ηχεία, δήλωσε ο Μαρκ Λάντζα, πρόεδρος της Motion Pictures Sound Editors, μιας κοινότητας που τιμά τους επαγγελματίες στην ηχοληψία και το μοντάζ. 

Γιατί συχνά δεν μπορούμε να ακούσουμε καθαρά όσα λένε οι ηθοποιοί-1
Φωτ. Shutterstock

Πώς θα διορθωθεί ο ήχος 

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν τα προβλήματα στον ήχο είναι αποτέλεσμα επιλογών της παραγωγής, κακής επεξεργασίας ή προβλημάτων στην ακοή.

Πώς θα παρακολουθήσουμε περιεχόμενο με καλύτερο ήχο; Είναι πιο σωστό να τοποθετηθεί η τηλεόραση επίπεδης οθόνης με τα ηχεία προς τα κάτω σε ένα «γυμνό» τραπέζι ή μια βάση παρά να «κρεμαστεί» σε τοίχο. Σε μεγάλο δωμάτιο, το χαλί στο πάτωμα και οι χοντρές κουρτίνες «απορροφούν» τον θόρυβο και συγκρατούν τον ήχο. 

Υπάρχουν και τηλεοράσεις εξοπλισμένες με χαρακτηριστικά που μειώνουν τους δυνατούς ήχους ή κάνουν τον διάλογο να ακούγεται πιο καθαρά. Η δοκιμή στο μενού επεξεργασίας μιας συσκευής μπορεί να βοηθήσει να βρει κάποιος τη λειτουργία που τον εξυπηρετεί καλύτερα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι ο ήχος θα είναι όπως αυτός μιας κινηματογραφικής αίθουσας. 

Και φυσικά, αν παρακολουθείτε τηλεόραση με άλλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά που απομονώνουν τον ήχο κατευθείαν στα αυτιά σας. 

Με πληροφορίες από το The Wall Street Journal

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT