Ιράν: Βλέπει πάλι ξένο δάκτυλο για τις διαδηλώσεις

Ιράν: Βλέπει πάλι ξένο δάκτυλο για τις διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση του Ιράν ισχυρίστηκε χθες ότι διαθέτει αποδείξεις για την ανάμειξη δυτικών χωρών στις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τη χώρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η κυβέρνηση του Ιράν ισχυρίστηκε χθες ότι διαθέτει αποδείξεις για την ανάμειξη δυτικών χωρών στις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τη χώρα. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για πολλοστή φορά χθες τον Γερμανό πρέσβη, προκειμένου να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας και να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για τη γερμανική στάση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε παραστεί αυτοπροσώπως στη Γενεύη, στη συνεδρίαση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Ισλανδίας και αντικείμενο την έναρξη έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο HRANA, που συγκεντρώνει πληροφορίες από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, στις διαδηλώσεις του τελευταίου διμήνου έχουν χάσει τη ζωή τους 450 διαδηλωτές και 60 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των νεκρών διαδηλωτών 63 ήταν ανήλικοι, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φθάσει στις 18.173. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν κυρίως στις κουρδικές περιοχές με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί για «ανάρμοστο ντύσιμο». Ιρανικές κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών διαδηλωτών, αλλά κάνουν λόγο για περίπου 50 νεκρούς αστυνομικούς.

Οσο περνάει ο καιρός, οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χαρακτήρα συνολικής αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος, με συνθήματα κατά της θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας. Μια μελλοντική στροφή του Ιράν προς τη Δύση, η απομάκρυνση από τη Ρωσία και ο τερματισμός των περιφερειακών φιλοδοξιών του και της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ είναι πάγιοι στόχοι της Δύσης, που περνούν μέσα από την αλλαγή καθεστώτος. Γι’ αυτό το ιρανικό καθεστώς βλέπει πίσω από όλες τις απόπειρες αμφισβήτησης δυτικό δάκτυλο.

«Εχουμε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, δυτικές χώρες και σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν παίξει ρόλο στις διαδηλώσεις», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

«Εχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, κάποιες δυτικές χώρες και σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν παίξει ρόλο στις διαδηλώσεις», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιρανική κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το ιρανικό ΥΠΕΞ επέδωσε χθες διαμαρτυρία στον Γερμανό πρέσβη Χανς-Ούντο Μούτσελ κατηγορώντας το Βερολίνο για «παρεμβατισμό» και για «αμετροεπείς δηλώσεις».

«Σήμερα, τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορούν να πάρουν θέση κατά της αδικίας, ενάντια στα χτυπήματα και στις σφαίρες που χρησιμοποιεί το ιρανικό καθεστώς για να προσπαθήσει να καταπνίξει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», είχε πει την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του συμβουλίου η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. «Ξανά και ξανά, το Ιράν έχει αρνηθεί την είσοδο στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ. Σήμερα, θα ψηφίσουμε προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός, που θα ερευνήσει αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Το χρωστάμε στα θύματα».

Το ψήφισμα είχε εγκριθεί με 25 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 16 αποχές. Οπως αναμενόταν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT