Τη βοήθεια ΗΠΑ και Ρωσίας ζητούν οι Κούρδοι

Τη βοήθεια ΗΠΑ και Ρωσίας ζητούν οι Κούρδοι

Για να αποτραπεί η επίθεση χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας στη Β. Συρία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερα μηνύματα ζητούν από Ουάσιγκτον και Μόσχα οι Κούρδοι μαχητές στη βόρεια Συρία για να αποτραπεί η νέα εισβολή χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Μασλούμ Αμπντί, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από Κούρδους, δήλωσε ότι έχει λάβει «ξεκάθαρες» διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ και Ρωσία για την αντίθεση των δύο μεγάλων δυνάμεων στο ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής, τόνισε όμως ότι αυτό δεν αρκεί.

«Εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι. Χρειαζόμαστε ισχυρότερες, πιο στέρεες δηλώσεις. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της και το αν θα ξεκινήσει ή όχι την εισβολή θα εξαρτηθεί από το πώς θα αναλύσει τη στάση άλλων δυνάμεων», υποστήριξε ο Αμπντί. Ο Κούρδος στρατιωτικός διαπίστωσε με πικρία ότι «ο ρωσοουκρανικός πόλεμος είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σημασία που δίνουν οι δύο χώρες (ΗΠΑ και Ρωσία) στην περιοχή μας», ενώ ανέφερε ότι οι Τούρκοι ήδη συγκεντρώνουν ενισχύσεις κοντά στα συριακά σύνορα.

Οι Ρώσοι πρότειναν την ανάπτυξη στρατευμάτων του Ασαντ στις επίμαχες περιοχές, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Αμερικανοί και, σε μεγαλύτερο βαθμό, οι Ρώσοι διατηρούν στρατεύματα και βάσεις στη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία και οι συνεργαζόμενες με αυτές δυνάμεις που αντιμάχονται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ελέγχουν θυλάκους ύστερα από τρεις προηγούμενες τουρκικές εισβολές εναντίον των Κούρδων. Η τελευταία τουρκική εισβολή ανακόπηκε ύστερα από μεσολάβηση των Ρώσων, το 2019. Η Αγκυρα παραπονείται ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για απομάκρυνση από επίμαχες περιοχές, όπως προέβλεπε η συμφωνία ανακωχής, κάτι που η κουρδική πλευρά απορρίπτει.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, υποστράτηγος Αλεξάντερ Τσάικο, συναντήθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με τον Αμπντί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τσάικο πρότεινε στον Κούρδο ηγέτη την ανάπτυξη στρατευμάτων του Ασαντ κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και σε βάθος 30 χιλιομέτρων, επί συριακού εδάφους, ώστε να αποτραπεί η τουρκική εισβολή. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι βασικός στόχος της τουρκικής επιχείρησης θα είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων, για να προστατευθεί η Τουρκία από τους «τρομοκράτες».

Η Συρία αντιμετωπίζει την Τουρκία ως δύναμη κατοχής στα εδάφη της και έχει δηλώσει προκαταβολικά ότι θα θεωρήσει ενδεχόμενη εισβολή της «έγκλημα πολέμου». Ωστόσο, τελευταία, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Ασαντ, παρότι επί μία δεκαετία στήριζε τις δυνάμεις που προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να τον ανατρέψουν. Το τελευταίο διάστημα, ο επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ είχε επαφές στη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τους υποστηριζόμενους από την Αγκυρα αντάρτες να έρθουν σε συμβιβασμό με το καθεστώς Ασαντ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT