Σύνοδος ΥΠΕΞ στο Βουκουρέστι: Ανοιχτό το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Σύνοδος ΥΠΕΞ στο Βουκουρέστι: Ανοιχτό το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Αν το ΝΑΤΟ δώσει πυραύλους Patriot στο Κίεβο, θα τους χτυπήσουμε, προειδοποιεί ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Απριλίου του 2008 οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι απηύθυναν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία και τη Γεωργία, στο πλαίσιο της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» που υιοθέτησαν, ερεθίζοντας τη Ρωσία. Αρκετοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η επιλογή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και στην Ουκρανία 14 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία της Συμμαχίας δεν συμμερίζεται καθόλου αυτή τη γνώμη. «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή», διακήρυξε χθες ο γ.γ. του Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη διήμερη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, και πάλι στο Βουκουρέστι. Αφού χαιρέτισε το γεγονός ότι, σε πείσμα των ρωσικών αντιρρήσεων, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ Σουηδία και Φινλανδία θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, προσέθεσε: «Την ίδια στάση θα κρατήσουμε σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας».

Για πολλά και ισχυρά μέλη της Συμμαχίας, η προοπτική αυτή είναι μακρινή, δεδομένου ότι περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών (Κριμαία, μεγάλα τμήματα των ανατολικών και νοτίων περιφερειών) εξακολουθούν να ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Με άλλα λόγια, η Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή ένα κράτος με ασαφή σύνορα και η ένταξή του στο ΝΑΤΟ θα έφερνε τη Συμμαχία σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κέντρο βάρους της συνόδου έπεσε στην πρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε βοήθεια 53 εκατ. δολ. για την ανόρθωση του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου, διαβεβαιώνοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί». Από την πλευρά της η Σλοβακία θα παραδώσει στο Κίεβο 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Στο μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να «χρεώνει» τους Ουκρανούς πρόσφυγες που ζουν σε επιδοτούμενη από το κράτος στέγη έπειτα από τέσσερις μήνες από την άφιξή τους στη χώρα, ένδειξη ότι η αλληλεγγύη αρχών και πολιτών αρχίζει να εξαντλείται ελέω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Στη Μόσχα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι αν το ΝΑΤΟ δώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός θα τους χτυπήσει. «Αν, όπως υπονόησε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με πυραύλους Patriot και προσωπικό, τότε αυτοί θα γίνουν αυτομάτως νόμιμοι στόχοι των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε.

Σφοδρές μάχες

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι σφοδρότερες μάχες διεξάγονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ. Τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου παραλληλίζουν τη μάχη του Μπαχμούτ με τις μάχες χαρακωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου ρεπορτάζ των New York Times, κατά το οποίο Ρώσοι ακτιβιστές εναντίον του πολέμου που έφυγαν από την πατρίδα τους, ταξίδεψαν στο Μεξικό και πέρασαν τα σύνορα για να ζητήσουν άσυλο από τις ΗΠΑ, οδηγήθηκαν σε προσωρινά κέντρα κράτησης προσφύγων, στη Λουιζιάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT