Τουρκικά πυρά κατά των ΗΠΑ για τους Κούρδους

Τουρκικά πυρά κατά των ΗΠΑ για τους Κούρδους

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τους τρομοκράτες της Συρίας και απειλεί με βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ξεκάθαρο τρόπο κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και υποστήριξε πως η Αγκυρα θα προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα σε Συρία και Ιράκ χωρίς να ακούσει κανέναν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσαβούσογλου μετά το πέρας της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά έδωσε απάντηση στην Ουάσιγκτον, που μέσω του Πενταγώνου τού ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση της Αγκυρας στη Συρία. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως οι δυνάμεις πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βόρεια Συρία (YPG/PYΔ) είναι σημαντικοί σύμμαχοι εναντίον του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «η υποστήριξη ορισμένων συμμάχων –ιδιαίτερα των ΗΠΑ– προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία είναι εμφανής. Λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν αυτή τη στήριξη».

«Θα συνεχίσουμε»

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως στη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, του επισήμανε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία –όπως αυτή στην Κωνσταντινούπολη και όσες ακολούθησαν στα σύνορα– οφείλονται στην υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Εξήγησα ότι δεν θέλουμε δηλώσεις που παρουσιάζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως θύματα. Βλέπουμε κάποιες ενέργειες που θέλουν να εμποδίσουν την Τουρκία. Ομως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Η Τουρκία είναι ικανή γι’ αυτό».

Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται, όμως, πως προσπαθεί να συνδέσει το ζήτημα της Συρίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσαβούσογλου, αμέσως μετά τις κατηγορίες προς τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και δήλωσε πως η Αγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη και αναμένει πιο ξεκάθαρα βήματα από τις δύο χώρες. Γεγονός που δείχνει πως η Αγκυρα ενδέχεται να καθυστερήσει την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπογραμμίσαμε τα βήματα που έγιναν και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης από την προηγούμενη στη Σουηδία και τονίσαμε ότι τα αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση. Ωστόσο, είπαμε ότι συνεχίζονται οι τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως η μη έκδοση των εγκληματιών και η μη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών, και πως δεν έχουμε δει συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τον τερματισμό τους».

Η Tουρκία ασκεί βέτο στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες κατέθεσαν αίτημα ένταξης στη σύνοδο της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στις 28 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT