Η Ε.Ε. «παγώνει» 7,5 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία

Η Ε.Ε. «παγώνει» 7,5 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία

Συνιστά «φρένο» στις επιδοτήσεις λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την αναστολή της καταβολής ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία συνέστησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας ανησυχιών για το κράτος δικαίου στη χώρα. Η Βουδαπέστη είχε διορία μέχρι τις 19 Νοεμβρίου προκειμένου να ψηφίσει 17 μεταρρυθμίσεις, στις οποίες είχε συμφωνήσει με την Κομισιόν, για να αποφύγει τη δέσμευση των κεφαλαίων.

Οι Βρυξέλλες αποδέχθηκαν, όμως, την υπό ορισμένους όρους εκταμίευση κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 5,8 δισ. ευρώ, αποδεχόμενες το σχέδιο της Βουδαπέστης για ενίσχυση της εθνικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Η Ουγγαρία ήταν το μόνο μέλος της Ενωσης του οποίου το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την πανδημία δεν είχε ακόμη εγκριθεί.

«Παρότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν ή προωθούνται, η Ουγγαρία απέτυχε να εφαρμόσει τους κεντρικούς άξονες των 17 αναγκαίων μέτρων, όπως είχε δεσμευθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν. «Ως αποτέλεσμα αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική της πρόταση από τις 18 Σεπτεμβρίου και να αναστείλει το 65% των δεσμεύσεών της για τρία επιχειρησιακά προγράμματα του Ταμείου Συνοχής, αξίας 7,5 δισ. ευρώ», προσθέτει η Κομισιόν.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν υποστήριξε ότι ο νέος μηχανισμός επιβολής μεταρρυθμίσεων στο κράτος δικαίου «είναι το σωστό εργαλείο, καθώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είχαν προωθηθεί με άλλον τρόπο». Οι Βρυξέλλες έθεσαν επίσης όρους και στην καταβολή των εγκεκριμένων 5,8 δισ. ευρώ του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, απαιτώντας από τη Βουδαπέστη να προσφέρει απτές αποδείξεις για τις «προσπάθειές» της να εκπληρώσει τα «27 υπερ-ορόσημα».

Η Ε.Ε. «παγώνει» 7,5 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία-1
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν (αριστερά) υποστήριξε ότι ο νέος μηχανισμός επιβολής μεταρρυθμίσεων στο κράτος δικαίου «είναι το σωστό εργαλείο, καθώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είχαν προωθηθεί με άλλον τρόπο», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «κανένα κεφάλαιο δεν θα εκταμιευθεί εφόσον τα αναγκαία ορόσημα δεν πραγματοποιηθούν». [EPA / OLIVIER HOSLET]

Μικρότερο πακέτο βοήθειας 5,8 δισ. ευρώ θα μπορέσει να εκταμιεύσει η Βουδαπέστη εφόσον προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Τα ζητούμενα

Τα ορόσημα αυτά περιλαμβάνουν τις 17 μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, με τις οποίες έχει ήδη συμφωνήσει η Ουγγαρία, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, τη θεσμοθέτηση νέων ανεξάρτητων ελεγκτικών οργάνων και τη λεπτομερή καταγραφή της απόδοσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «τα αναγκαία ορόσημα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προτού η Ουγγαρία αποκτήσει πάλι το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης. Με λίγα λόγια, κανένα κεφάλαιο δεν θα εκταμιευθεί εφόσον τα αναγκαία ορόσημα δεν έχουν πραγματοποιηθεί». Τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα κληθούν τώρα να ψηφίσουν εάν εγκρίνουν τις δύο προτάσεις της Κομισιόν. Οι ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ecofin, για την οποία η Βουδαπέστη έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην υιοθέτηση παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

Τέτοια βέτο από την πλευρά της Ουγγαρίας χαρακτηρίζονται εκβιαστικά από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με τη Βουδαπέστη να επιδιώκει ευρωπαϊκές παραχωρήσεις σε άλλα ζητήματα, όπως την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, τη στήριξη στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία ευρωβουλευτών ψήφισε το «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, με 416 ψήφους υπέρ και 124 κατά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT